Samsung Galaxy Note bol prvý mobil, ktorý prišiel na trh s prekvapujúco veľkým displejom. Vtedy sa ešte nový segment nazýval tabletofóny alebo fablety. Postupne si aj ostatní výrobcovia uvedomili, že po veľkých obrazovkách je dopyt, a tiež začali naberať na palcoch či centimetroch. V súčasnosti sa už 5,3 palca prvej generácie Note považuje za miniveľkosť. Druhým riskom bolo pridať mu vstavané digitálne pero S-Pen. V tomto ho už iní výrobcovia nenasledovali a práve digitálne pero je stále jeho hlavnou devízou.

Hneď na začiatok jedna prvotina: Galaxy Note 10 prichádza prvýkrát v dvoch verziách. Znie to ironicky, ale práve Note 10 je ten menší a trochu menej vybavený a Note 10+ je väčší. Presnejšie povedané, pribudla aj tretia verzia – Galaxy Note 10+ 5G. Note 10+ budeme onedlho testovať, ale prvé dojmy sú veľmi pozitívne. Oproti predošlej generácii pribudlo viacero noviniek.

Galaxy Note 10 prichádza do iného sveta

Galaxy Note 10 nie je pre malé ruky Zdroj: Marián Biel

Displej má ešte menšie rámiky a kamera v otvore v displeji je uprostred. Pár vecí zmizlo. Napríklad tlačidlá na pravej hrane. Vypínač je integrovaný v tlačidle na vyvolanie asistenta Bixby. Nenájdete už čítačku odtlačkov na zadnej strane, presunula sa rovno do displeja. Žiaľ, zmizol aj 3,5-milimetrový jack konektor. Presne ten, ktorého absencii v iPhonoch sa v reklamných spotoch nedávno vysmievali. O výkone ani netreba hovoriť, ten bude stačiť ešte aj o dva roky.

Šipčka medzi fotomobilmi

Podobne je jasné, že Note 10+ patrí k špičke medzi fotomobilmi. Štvorica jeho zadných fotoaparátov na odbornom portáli DxOMark získala najvyššie skóre spomedzi všetkých testovaných mobilov od Apple či Huawei.

S-Pen už v desiatke obsahuje aj gyroskop a akcelerometer. To mu dovoľuje ovládať niektoré funkcie pohybom vo vzduchu. Napríklad vertikálnym mávaním sa mení režim fotoaparátu a krúžením sa zas zoomuje. Tieto vzdušné gestá budú môcť používať aj vývojári tretích strán, takže sa uvidí, aké praktické funkcie s touto technológiou prídu.

Galaxy Note 10 prichádza do iného sveta

Note 10 mal premiéru v New Yorku Zdroj: Marián Biel

Poteší aj väčšia batéria, ktorá podporuje extra rýchle nabíjanie. V balení je však len 25 W nabíjačka. Tá 45 W sa musí dokupovať a stojí 50 eur. Z podobnej filozofie sa všetci vysmievali firme Apple, ktorá tiež k iPhonu XS nepribaľovala rýchlejšiu nabíjačku. Galaxy Note 10+ sa začne predávať koncom augusta za 1 099 eur.

A potom tu je ešte Galaxy Note 10 za 949 eur. Viacerí môžu nadávať na „len“ full HD rozlíšenie displeja, menšiu kapacitu batérie bez podpory extra rýchleho nabíjania alebo na chýbajúci štvrtý fotoaparát na rozpoznávanie hĺbky scény. Ale okrem toho je to rovnako výkonné zariadenie, ktoré sa dokázalo natlačiť pod 15-centimetrovej dĺžky.

Komplikovaná rodina

Úspechu novinky by mohli pomôcť aj nevšedné rošády

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa