StoryEditor

Týždeň v médiách: Kočnerove Sms-ky a veľká lustrácia slovenských novinárov

17.08.2019, 21:15
Každý z takmer tridsiatky novinárov mal vypracovaný vzťahový diagram s informáciami o najbližších osobách.

Najsledovanejšou tému uplynulého týždňa boli rozšifrované správy medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou. Do médií sa dostávali postupne, najskôr iba prostredníctvom Denníka N, neskôr aj portálu Aktuality.sk., kde pracoval zavraždený novinár Ján Kuciak. Najskôr sme sa dozvedeli o arogantnej a zosmiešňujúcej komunikácii na margo zavraždeného Jána Kuciaka, neskôr sa v sms-kách spomínali poprední politickí činitelia. A čo si budeme navrávať, zabávať sa na slove "patrón" v súvislosti s Jánom Kuciakom, chce mať v sebe neuveriteľnú dávku cynizmu alebo...

Na zverejnené správy z Kočnerovej Threemy postupne reagovali Béla Bugár, Robert Fico a Andrej Danko,  teda tí, ktorí sa v sms-kách spomínali. Postupne každý z nich vylúčil akékoľvek "bližšie vzťahy" s kontroverzným podnikateľom Kočnerom. Tradične najšťavnatejšie bolo vyjadrenie expremiéra a súčasného lídra strany Smer-SD Roberta Fica. Fico  okrem iného opäť v sebaobrane zopakoval aj svoje vybrané slová: Eset, Soros, džihád na Smer... a vyzval, aby sa urobil poriadok v orgánoch činných v trestnom konaní. Ministerka vnútra Saková mu odpovedala, že polícia pracuje tak, ako má.

Vo verejnom záujme či vlastnom záujme. Aj to je otázka, prečo sa dnes, ešte počas vyšetrovania, dostáva na povrch spomínaná rozšifrovaná komunikácia. Denník N svoje konanie vo verejnom záujme vysvetlil tým, že to robí preto, aby sa dôležité časti vyšetrovania nestratili, neutajili alebo nedostali iný význam.

Ďalšou témou v uplynulom týždni bola "lustrácia novinárov". Inšpekcia ministerstva vnútra stále vyšetruje 28 novinárov v súvislosti s kauzou Filipa Rybaniča. Ten bol obvinený v roku 2016 z porušenia bankového tajomstva, konkrétne za nahliadnutie do účtov Roberta Kaliňáka. Čo je zvláštne, vypovedať  chodia aj novinári, ktorí s kauzou Rybaniča nemajú nič spoločné. Vypovedať bol napríklad aj moderátor TV Markíza Viktor Vincze, ktorý mal s prípadom spoločné len to, že o ňom informoval ako moderátor Televíznych novín. Z televízie Markíza si tiež predvolali viacerých. Bol medzi nimi napríklad Viktor Serebryakov. Ten podľa portálu TVnoviny.sk robil rozhovor s Rybaničom, ale až dva roky po tom, čo ho lustrovali.

Každý z takmer tridsiatky novinárov mal vypracovaný vzťahový diagram, na ktorom boli informácie o najbližších osobách novinára: o rodičoch, deťoch, súrodencoch. Vzťahový diagram vyzeral takto a podľa reakcií novinárov, tam boli všetky informácie pravdivé.

Tvnoviny.sk

"Ľudia si môžu povedať, že novinári sú tí, ktorí paparazzujú a sledujú iných, ale treba si uvedomiť, že tuto konal štátny orgán. To znamená, že dnes sú to novinári, na budúce to môže byť váš kamarát. Niekoho nahnevá, ten jednoducho zavolá na políciu a povie, preklepni mi túto osobu," reagoval pre portál tvnoviny.sk reportér Markízy Viktor Serebryakov. Pozrite si k tejto téme reportáž televízie Markíza:

Pripomeňme, že medzi lustrovanými novinármi bol aj zavraždený novinár Ján Kuciak. Dnes sa zisťuje, či informácie zistené o novinároch nakoniec dostal obvinený Marián Kočner.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 09:17