foto: Wochit News/YouTube

V roku 2016 informovali médiá o tom, že Francúzsko sprístupnilo prvú solárnu cestu pre autá.

Zdalo sa, že je to skvelý nápad a ako píše ScienceAlert, cesta mala podstúpiť dvojročné testovanie. Cesta bola dlhá približne jeden kilometer a cieľom bolo zistiť, koľko energie dokáže vyprodukovať. Zdá sa však, že solárna cesta predsa len nebude takým úspechom, ako sa spočiatku očakávalo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Solárna cesta Wattway

Prvá solárna cesta meria približne jeden kilometer a je vybavená 2 880 fotovoltalickými panelmi. Cesta dostala pomenovanie Wattway a viedla cez malé mestečko Tourouvre-au-Perche s 3 400 obyvateľmi. Po dokončení sa odhadovalo, že denne cestu použije približne 2 000 vodičov.

Mala napájať mestské osvetlenie

Vybudovanie solárnej cesty stálo 5 miliónov eur a bolo financované francúzskym ministerstvom životného prostredia a o samotné budovanie sa postarala spoločnosť Colas. Energia získaná prostredníctvom solárnej cesty mala podľa odhadov postačovať na to, aby ňou bolo napájané mestské osvetlenie v celom mestečku, zdá sa však, že plán nevyšiel podľa predstáv.

Plánovali 1 000 kilometrov solárnych ciest

Cesta bola vybudovaná tak, aby zvládla stovky áut denne, dokonca aj ťažkých nákladných. Jej povrch je pokrytý špeciálnou živicou a vrstvami silikónu. Podobná solárna cesta bola vybudovaná aj v Holandsku v roku 2014, tá však bola určená len ako cyklistická trasa. Ak by sa ukázalo, že je solárna cesta efektívna aj pod záťažou áut, Francúzsko plánovalo v priebehu najbližších niekoľkých rokov vybudovať 1 000 kilometrov takýchto ciest. Zdá sa však, že tento odvážny plán sa ocitol v ohrození.

Nedostatok energie a závažné poškodenia

Ako informuje denník The Brussels Times, mnoho z 2 880 fotovoltalických panelov, ktoré boli súčasťou cesty Wattway, bolo v priebehu niekoľkých rokov poškodených do takej miery, že už nie je možné opraviť ich. Okrem toho, solárna cesta nevyprodukovala ani zďaleka toľko energie, koľko sa pri jej budovaní očakávalo.

Nerátali so záťažou poľnohospodárskych strojov

Poškodené sú nielen panely, ale aj spojenia medzi nimi, zdá sa totiž, že budovatelia nerátali so záťažou, ktorú predstavovali traktory a iné poľnohospodárske stroje pohybujúce sa po ceste naprieč Tourouvre-au-Perche. Le Monde píše, že očakávaná produkcia energie dosiahla len 50 percent, následkom čoho sa nenaplnili ani finančné ciele. Odhadovalo sa, že na solárnej energii sa podarí zarobiť ročne 10 500 eur, v roku 2018 sa však suma vyšplhala len na 3 100 eur.

Na efektívne solárne cesty si ešte počkáme

Aj keď teda malo ísť o revolučný nápad, ktorý mal ušetriť financie a šetriť životné prostredie, zdá sa, že realizácia má riadne medzery a na plne funkčné solárne cesty, ktoré budú zároveň aj efektívne, si ešte nejaký čas budeme musieť počkať.

sciencealert, lemonde
Uložiť článok

Najnovšie články