jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec. PHOTO: archív EJ.

Europoslanec Jurzyca: Volil som Ursulu von der Leyen, no jej prejav bol pre mňa sklamaním

Slovenský europoslanec Eugen Jurzyca v rozhovore hovorí o personálnom obsadení dôležitých európskych štruktúr ale aj to, čomu sa bude do jesenných zasadnutí venovať.

Ako hodnotíte voľby do dôležitých európskych štruktúr?

Najdôležitejšie voľby sa týkali šéfky Európskej komisie. Mám pocit, že personálne voľby dopadli dosť v prospech Francúzska. V kuloároch sa hovorí, že aj šéfka Európskej komisie bola nomináciou Emmanuela Macrona. Vyzerá to tak, že do vysokých funkcií prešli buď Francúzi alebo frankofónni politici. Len tento fakt by mi nerobil problém, ja ale vnímam Francúzsko ako krajinu s vysokým dlhom a s problémami v hospodárení. Keby sa mali francúzske pravidlá čoraz viac pretláčať do Európskej únie, tak si myslím, že by sme mali byť v strehu a dať pozor na to, aby bola EÚ spravovaná lepšie ako Francúzsko.

Myslíte si, že sa Francúzsko snaží o väčší vplyv v Európskej únii?

Aj Francúzsko, ten francúzsky vplyv ale vidno aj v tom, že nová šéfka Európskej komisie vo svojom prejave hovorila o tom, že pád stability a rastu by mal byť vnímaný flexibilnejšie. Čítam to tak, že by sa niektorým krajinám mohli tolerovať väčšie dlhy a za tým je podľa mňa to, že kým si jedna krajina urobí dlhy, druhá, ktorá hospodári seriózne, jej tie dlhy bude musieť splatiť. Pod týmto si predstavujem ich vplyv. Hlasoval som za novú šéfku komisie, no  jej prejav bol pre mňa viac sklamaním ako potešením.

V čom vás jej prejav sklamal?

Hovorila v ňom o tom, že na problémy by mal byť vytvorený fond. Ja skôr verím tomu, že keď máme problém s rozdielmi medzi bohatými a chudobnými regiónmi, nielen v Európskej únii, nemôžeme to riešiť ako napríklad Afrike. Tej pomôže viac zóna voľného obchodu ako to, že vyzbierame staré odevy, pošleme ich do Afriky a zničíme ich začínajúci textilný priemysel. Radšej dajme pozor na to, aby sa zvýšili mzdy a životná úroveň ako zakladanie veľkých fondov, ktoré sa ťažko kontrolujú. Sklamanie pre mňa bolo aj to, že vo svojom prejave nehovorila o hodnote za peniaze a o meraní efektívnosti.

Viac..  Eugen Jurzyca: Prvé návrhy normy Euro 7 boli príliš ambiciózne

Aké obdobie vás čaká, kým naplno začnú jesenné zasadnutia?

Čaká ma práca na dlhodobejších projektoch, vypravím sa aj na Úniu kapitálových trhov, ktorú možno budem mať pridelenú. Únia by mala sledovať dlhodobú udržateľnosť verejných financií, než dávať dôraz na jednoročné rozpočty. Niekto totiž môže mať dnes vyrovnaný rozpočet, no z dlhodobejšieho hľadiska mu môže hroziť katastrofa.

Chceme sa pozrieť aj na efektívnosť zahraničnej pomoci, čiže ak dávame peniaze africkým krajinám, chceme zistiť, či to prináša výsledky alebo nie. Pýtať sa budem aj otázky ohľadom dohľadu nad bankami. Európsky dvor audítorov totiž nedávno prišiel so správou, že dohľad nie je dosť efektívny a sú tam systémové chyby.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal slovenský europoslanec Eugen Jurzyca.

O vik

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices