Krvný test na Alzheimerovu chorobu je o krok bližšie

Americkí vedci tvrdia, že dokážu identifikovať ľudí, ktorí smerujú k rozvoju Alzheimerovej choroby skôr, ako sa u nich objavia symptómy.

18.08.2019 09:00
alzheimerova choroba, pamat, demencia, mozog Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výsledky výskumu označili za sľubné aj britskí experti, informuje spravodajský portál BBC. Nutné sú však ďalšie, rozsiahlejšie štúdie. V prípade úspechu by však tento objav mohol pomôcť urýchliť aj hľadanie liečby.

Až 20 rokov predtým, ako sa u postihnutých objavia strata pamäte a zmätenosť typické pre Alzheimerovu chorobu, začínajú sa v ich mozgu tvoriť zhluky proteínov. Toto však zatiaľ dokáže odhaliť len nákladná a časovo náročná pozitrónová emisná tomografia.

Výskumníci z Washington University School of Medicine v St. Louis však zisťovali hladinu proteínu amyloid beta v krvi 158 dospelých nad 50 rokov, aby si overili, či sa zhoduje s hodnotami, ktoré určili na základe mozgových skenov. A zhodovali sa, no iba v 88 percentách prípadov, čo na diagnostický test nie je dostatočne presné. Keď však tieto informácie skombinovali s ďalšími dvoma rizikovými faktormi – vekom nad 65 rokov a genetickou variáciou známou ako APOE4, presnosť krvného testu sa zvýšila na 94 percent. Svoje zistenia publikovali v časopise Neurology.

Podľa jedného z autorov štúdie, profesora neurológie Randalla J Batemana, by vďaka tomuto zisteniu mohli vyšetriť omnoho viac ľudí ako s pomocou mozgových skenov. „To znamená, že môžeme efektívnejšie vyberať účastníkov klinických testov, čo nám môže pomôcť rýchlejšie nájsť liečbu,“ vyjadril sa. Účastníci testov totiž musia mať prvotné zmeny na mozgu spájané s Alzheimerovou chorobou, no nesmú mať ešte kognitívne problémy. Dôvodom je, aby vedci mohli zistiť, či testované lieky naozaj dokážu zabrániť demencii spôsobenej Alzheimerovou chorobou.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #test #Alzheimerova choroba #krvný test #symptómy