Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veci zo sekáčov mení na štýlové kúsky: Pozrite sa, čo dokáže táto šikovná Slovenka
Zdielať na

Veci zo sekáčov mení na štýlové kúsky: Pozrite sa, čo dokáže táto šikovná Slovenka

Zdroj: Instagram/laflorita.sk

Katka sa snaží dokázať, že sa dá pekne a módne obliekať aj bez prehnaného nakupovania a utrácania peňazí a musíme uznať, že jej to ide perfektne!

“Rada tvorím a snívam. Hlavne ak ide o oblečenie. Môj svet je inak väčšinou ružový a biely, občas bodkovaný, niekedy čipkovaný, ale hlavne, sú v ňom kvety! Moja mamička ma naučila všetko, čo vedela a vďaka nej viem šiť, vyšívať, háčkovať, štrikovať.. a tvoriť!” píše vo svojom blogu mladá fashion blogerka Katarína Peterová, známa ako La Florita. Aj vás zaujíma, prečo sa rozhodla fungovať bez fast fashion a najnovších módnych trendov?

La Florita má naozaj šikovné ruky. Okrem šitia a prešívania dokáže aj takéto úžasné veci!

Ako a kedy si sa dostala k slow fashion?

Keď si tak rozpamätávam na svoje detstvo, boli sme ,,slow“ odjakživa, len sme nevedeli, že sa to tak nazýva. Nosila som veci po staršom bratovi a po dcérach mamininých kamarátok, všetko sme zašívali, prešívali a štopkali.  Keď som potrebovala čosi nové, navštívili sme našu pani krajčírku Jarku. Do školy som aj dva, tri dni prišla v tom istom a nikomu to neprišlo divné. Mnoho ľudí sa v tomto príbehu vidí. Pravda je taká, že vlna fast fashion zasiahla každého z nás a my sme sa tomu vôbec nebránili. Mňa si slow fashion našla sama, keď som sa začínala učiť šiť. Začala som si uvedomovať aké hodnotná je ručná práca a koľko ma stálo námahy skrátiť si len sukňu, či zúžiť nohavice. Otázku ,,Kto vyrobil moje oblečenie?“ som si prvýkrát položila tak pred 3 rokmi. O pár mesiacov na to som objavila hnutie Fashion Revolution a zostala som zhrozená, čo sa deje v módnom priemysle. V tej moment som si povedala, že kvôli môjmu oblečeniu nebude už nikto trpieť.

Je to široká téma, dá sa o nej rozprávať určite veľa, ale môžeš nám zhrnúť niekoľko dôvodov, prečo sa oplatí ísť touto cestou?

V prvom rade si myslím, že fast fashion zabíja náš štýl. Každé dva týždne nám značky prinášajú nové kolekcie a nové trendy, ktoré ale na ďalšiu sezónu už vyjdú z módy. Stále nám ktosi chce diktovať, čo si máme a nemáme obliecť. Podľa mňa je móda prostriedkom sebavyjadrenia. Taká aká som vo vnútri, taká chcem byť aj navonok, mať svoj štýl, vďaka ktorému ma budú ľudia poznať. Stávalo sa mi, že som bola schopná nosiť veci, ktoré mi nesedeli a dala som si ich na seba len preto, že sú ,,in“.  Preto vytriediť si šatník a nechať si v ňom iba tie najobľúbenejšie kúsky, ktoré mi skutočne sedia, bolo to najlepšie rozhodnutie. Zároveň si veci prešívam, vďaka čomu do nich vkladám mnoho jedinečnosti a unikátnosti. Časom som sa naučila upraviť si strih tak, aby mi veci boli dobré aj o niekoľko rokov. Svoje upcyklované oblečenie nosím najradšej, lebo vždy vznikne medzi nami také vzácne ,,čosi“. Prirastie mi k srdcu a ja ho neviem prestať nosiť. Avšak pre tých, ktorý nemajú toľko času na prešívanie, odporúčam secondhandy. Kvalitné oblečenie v nich už prešlo ,,zárukou kvality“, ktorú nosením odskúšal bývalý majiteľ J. Taktiež mnoho slovenských módnych dizajnérov podporuje myšlienku slow fashion, vďaka čomu môžeme podporiť lokálnosť a vlastniť originálny a kvalitný kúsok.

https://www.instagram.com/p/B0eEBj0IF6_/

Vieš to dnes už porovnať napríklad aj po finančnej stránke? Dokážeš si vďaka tomuto životnému štýlu aj výraznejšie ušetriť?

Určite! Ešte predtým ako som nabehla na pomalú módu, všetky zarobené peniaze som vrážala do handier. Bola som schopná minúť aj 200€ mesačne a to som bola študentka! Počas môjho roku bez fast fashion som nielen mnoho ušetrila, ale veľa vecí som si uvedomila. Zredukovala som šatník, našla som svoj štýl, naučila sa oveľa lepšie kombinovať svoje kúsky, oblečenie ma prestalo ovládať a spoznala som hranicu medzi ,,potrebujem“ a ,,chcem“. K tomu si myslím, že keď už sa človek rozhodne ísť udržateľnou cestou v móde, zasiahne to aj do iných oblastí života. Moja domácnosť prešla veľkou zmenou, snažíme sa produkovať čo najmenej odpadu a žiť udržateľne, čo sa taktiež výrazne odráža na financiách.

Na svojom blogu a Instagrame LaFlorita dávaš rôzne rady, ako upcyklovať staré oblečenie, prípadne využívať rôzne prvky a materiály. Čo by si ale poradila ženám, ktoré tento trend zaujal, ale nie sú také zručné ako ty? S čím a ako by mohli začať?

Mne veľmi pomohlo, že som svoje oblečenie spoznávala. Porovnávala som švíky, všímala si, kde je aký odševok, či z koľkých dielov a v akom strihu bola konkrétna vec ušitá. Vtedy som začala zisťovať, že rukávy nie sú iba dva prišité obdĺžniky a každý dobre sadnúci kúsok, potrebuje svoj kvalitne vytvorený strih. Zo začiatku som nemala šijací stroj, preto som veľa vecí prešívala v rukách. Naučilo ma to byť trpezlivou a precíznou. A ženám, ktoré si myslia, že majú obe ruky ľavé hovorím, že ich stačí otočiť doprava. J Myslím, že keď človek chce, dokáže všetko. Len tomu musí obetovať dostatok času.

https://www.instagram.com/p/BwfIaaigSU-/ 

Aké sú tvoje plány do budúcnosti? Okrem toho, že šíriš osvetu a si inšpiráciou pre mnohé ženy, je niečo, čo by si si v oblasti slow fashion chcela splniť?

Jeden svoj sníček som si už splnila. S Betkou Irhovou zo značky Bagbet sme založili vytúžené Kurzy upcyklácie a máme za sebou už niekoľko dní plných prešívania. Prešívali sme aj na festivale Pohoda a Grape, kde ľudia s nami mohli tvoriť a upcyklovať mnoho odpadového textilu. Od septembra kurzy opäť rozbehneme pravidelne každý mesiac. Okrem toho mám však mnoho cieľov a ťahá ma to dvoma smermi. Presunúť sa na YouTube, kde by som produkovala nielen videá s online návodmi, ale aj veľa vzdelávacích videí v oblasti slow fashion. Alebo založiť si vlastnú značku. Alebo oboje J Nech je to už čokoľvek, budem veriť, že sa bude táto myšlienka dostávať len ďalej a ďalej.

Katarína Peterová

25-ročná vyštudovaná surdopédka, aktuálne pani učiteľka v materskej škole a blogerka, ktorá sa rozhodla spomaliť módu a nikoho nenúti nakupovať. Prestala chodiť do obchodov a zaľúbila sa do prešívania a upcyklácie. Miluje párať, štopkať, vyšívať, háčkovať a zachraňovať kúsky, ktoré si už nikto nechce obliecť. Spolu s fotografkou Maťkou Levásovskou tvorí aj na platforme Ekoistky, kde sa snažia spolu inšpirovať ľudí k udržateľnému životu.

https://www.instagram.com/p/Bxc-kZCoJ03/

https://www.instagram.com/p/BmrAdc-gNrV/

https://www.instagram.com/p/Bujj1NtgJOl/

https://www.instagram.com/p/BqvFpUUga5T/

https://www.instagram.com/p/BqVKBrzg5e0/

https://www.instagram.com/p/B0On7Jvo5UM/

Súvisiace články

Najčítanejšie