Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  ERC

Kopecký suverénne v čele po prvej etape

Saturday, 17. 08. 2019 - 23:00, Ľuboš Kašický   

Kopecký suverénne v čele po prvej etape

Zaujímavý priebeh prvej etapy skončil očakávaným výsledkom. Prečo? Čítajte ďalej report našej stránky z práve prebiehajúcej „Barumky“.

 

Všetci sme vedeli, že nočná ereska okolo autobusovej stanice v Zlíne je skôr o zábave pre divákov a do výsledkov veľmi neprehovorí. Ani Kopeckého priebežné vedenie dlho nevydržalo a už na druhej dopoludňajšej rýchlostnej skúške šli cez českú posádku továrenského tímu hneď dvaja Rusi. Jednak „nažhavený“ Lukyanuk (Citroen C3 R5), ako aj Gryazin (Škoda Fabia R5). trochu prekvapivo sa chopil vedenia Gryazin. Nie však nadlho posledné dva dopoludňajšie eresky patrili Lukyanukovi, ktorý obedoval ako priebežný líder. „Nejaký čas sme stratili na Semetíně. Ukáže sa popoludní, či vedúca pozícia je lepšie,“ uvažoval nahlas Kopecký, ktorý zaostával len o štyri desatiny sekundy.

ba004.jpg

A naozaj. Popoludní sa všetko zmenilo. Hneď od úvodu sa do priebežného vedenia vyhupol Kopecký s Dreslerom a začali diktovať tempo. „Mali sme dobré tempo, no čas sa mi nezdá,“ nechcel tomu uveriť Lukyanuk, ktorý klesol na druhé miesto. Rus, ktorý veľmi dobre vie, aká zradná vie byť „Barumka“, sa nemúdro rozhodol znova pritlačiť. A zdá sa, že to bola chyba. Na predposlednom úseku sobotňajšej prvej etapy dostal defekt a stratil cenný čas. „Bol to pomalý defekt a rozhodol som sa pokračovať. Rovnako, ako na Kanárskych ostrovoch,“ hneval sa riskujúci Rus. následne potom svoje trápenie dokonal poškodeným závesom na poslednom úseku a do cieľa nedošiel.

ba09-luky.jpg

Odstúpenie najvážnejšieho znamenalo, že Kopecký sa ocitol na čele s veľkým náskokom pred svojimi rivalmi a začal ísť svoje rozumné tempo. Český „superšampión“ bude nocovať priebežne na prvom mieste pred druhou anglickou posádkou Chris Ingram a Ross Whittock (Škoda Fabia R5). Briti na poslednom úseku zajazdili najlepší čas a preskočili na druhé miesto cez českú posádku Filip Mareš – Jan HLoušek (Škoda Fabia R5) o 3,8 sekundy!

ba006.jpg

Mareš bojuje o šancu na český titul, no zjavne sa mu nedarí. Prvú etapu teda končí na treťom mieste celkovo, no druhé miesto v MČR za Kopeckým mu na titul nestačí. Na štvrtom mieste priebežne je „Plzeňák“ Venco Pech (Ford Fiesta R5), ktorý pred štartom „Barumky“ mal stále teoretické šance na titul, keďže body sa v Zlíne násobia koeficientom 1,5.

ba008-adielson.jpg

Sobota teda jasne rozdala karty, ale nič nie je rozhodnuté. Nedeľa je rovnako mimoriadne náročná a stať sa ešte môže čokoľvek. Na titul Kopeckému nemusí stačiť ani minútový náskok na Mareša a Pecha. Ale nepredbiehajme a počkajme si.

ba007-ingram.jpg

A čo Slováci? Najlepším Slovákom je Vlado Hanuš (Hyundai i20 R5) na 47.mieste priebežného poradia. Len o päť miest za ním je na 52.mieste Rasťo Chvála s Peugeotom 208 R2, ktorý štartuje v triede 6. Na 64.mieste je Tomáš Vrábel tiež s Peugeotom 208 R2 (obaja štartujú v Peugeot Cupe). Miška Debnárová je s Luciou Laurincovou (Renault Clio R3) na 72.mieste absolútneho poradia. (V cieli máme 87 posádok).

Ak sme už pri Slovákoch, tak spomeňme aj Star Rally Historikov, kde štartuje niekoľko ďalších Slovákov. Výborne začal nestarnúci Jožo Béreš so svojim Fordom Sierra RS Cosworth 4x4, keď ešte po druhej ereske bol na druhom mieste absolútneho poradia. Potom ho však znova zradila technika a ani teraz cieľ nevidel. V súťaži ako jediný Slovák dokončil nakoniec statočný Pišta Vancík na Lade Samara (19.miesto). Výsledky si pozrite na tomto linku.

V nedeľu je na programe 49.ročníka Barum Rally v Zlíne šesť meraných úsekov rozdelených do dvoch sekcí. Víťaza budeme poznať až podvečer.

Pozrite si tiež aj našu galériu.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri