Aktuálne 17. august 2019

V podhradí v Starej Ľubovni sa počas víkendu odohrávajú rytierske turnaje

TASR
TASR
Zažiť atmosféru rytierskych turnajov môžu počas víkendu návštevníci Stredovekého vojenského tábora (SVT) v Starej Ľubovni.
Zažiť atmosféru rytierskych turnajov môžu počas víkendu návštevníci Stredovekého vojenského tábora (SVT) v Starej Ľubovni.
TASR

TASR

V podhradí v Starej Ľubovni sa počas víkendu odohrávajú rytierske turnaje
Rytieri na koňoch v priamom súboji s mečmi počas rytierskeho turnaja v Stredovekom tábore v Starej Ľubovni 17. augusta 2019. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Len vďaka podpore od našich čitateľov vám prinášame aktuálne spravodajstvo. Podporte nás, prosíme.

Na šiestom ročníku Rytierskeho turnaja Hector si svoju zručnosť a drezúru koní meria desať nadšencov historických bojových techník. Tak ako v minulosti, i tam sa prišli predviesť rytieri zo širokého okolia. "Sú tam dokonca účinkujúci až od Trnavy," uviedol pre TASR štatutár spoločnosti spravujúcej SVT Pavol Kocurko.

Nájsť v okolí Starej Ľubovne novodobých rytierov, ktorí by zručnosti tých niekdajších zvládli, nie je podľa jeho slov ľahké. Preto predpokladá, že záujem zo strany verejnosti bude prinajmenšom rovnaký, ako bol vlani. "Počítam s tým, že za jeden deň by si tá tisícka návštevníkov mohla pozrieť naše predstavenie," vyjadril svoje očakávania.

Na tých, ktorí sa na rytierske súboje prišli v sobotu pozrieť, čakal bohatý program. Rytieri súťažili v disciplínach ako triafanie kopijí na krúžky, rybolov či lov diviačej zveri. Vrcholom prvého kola turnaja je podľa Kocurkových slov disciplína, pri ktorej idú kone cvalom proti sebe a úlohou rytiera je ako prvý získať čašu s vínom umiestnenú medzi nimi. "Preverí rýchlosť a obratnosť nielen koňa, ale aj jazdca," vysvetlil.

Vrcholom druhého, odvetného turnaja je podľa Kocurka disciplína, pri ktorej sa súťažiaci rytieri snažia mečom zraziť si z hlavy rodový znak.

Sobotný program zopakujú aj v nedeľu (18. 8.), aby aj návštevníci počas druhého dňa okúsili atmosféru rytierskych turnajov. Tú na podujatí dotvárajú sprievodné aktivity. "Ponúkame naše animačné a historické disciplíny, ako je jazda na koni, streľba z historickej kuše alebo z luku, hod švajčiarskou sekerou," uzavrel pozvánku na nedeľu Kocurko.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia