Foto: Pixabay

Predstavte si, že by ste nikdy neboli hladní, smädní, ani by ste necítili potrebu spať.

Znie to ako splnený sen, pravdou však je, že je to hotová nočná mora. Telo nám totiž vysiela signály, keď nie sú naplnené jeho potreby. Keď sme hladní, je čas doplniť živiny, keď sme smädní, telu chýbajú tekutiny a keď nás niečo bolí, je to signál, že sa niečo deje a treba s tým niečo urobiť.

Bionické dievča

Keby nám telo tieto signály nevysielalo, čoskoro by nás zmohlo vyčerpanie a dehydratácia. Nanešťastie, následkom genetickej odchýlky žije presne takýmto životom Olivia Farnsworth. Nepotrebuje jesť, spať a dokonca necíti ani bolesť. Práve vďaka tomu si vyslúžila prezývku bionické dievča.

Chýbajúci pud sebazáchovy

Olivia sa narodila s chromozomálnou odchýlkou a aj keď sa na prvý pohľad zdalo, že je všetko v poriadku, opak bol pravdou. Jej mama si všimla, že ako dieťa nikdy neplakala a aj keď malé deti prespia väčšinu dňa, Olivia bola výnimkou. Dokázala prebdieť aj tri dni a tri noci a nejavila pritom známky únavy, ani záujem o jedlo. Okrem toho, keď ju zrazilo auto, postavila sa na nohy a odišla z miesta nehody bez toho, aby vyronila jedinú slzu. Aj keď mohla utrpieť vážne poranenia, našťastie sa jej nič vážne nestalo. Vzhľadom na to, že ju nič nebolí, nemá dôvod báť sa a čiastočne jej chýba pud sebazáchovy zdravého jedinca.

View this post on Instagram

Meet Olivia Farnsworth, the girl who doesn't experience hunger, fatigue, or pain: Some facts about her: She has a rare chromosomal disorder known as a chromosome 6 deletion. It is estimated that there are about 100 people in the world with the chromosome 6 deletion of the type that she has. However, doctors believe that Olivia may be the only person in the world to exhibit all three symptoms of not feeling hunger, fatigue or pain. She has stayed awake for three nights before. Olivia stopped taking naps during the day when she was nine months old, a time when most children still need lots of sleep. She doesn't ever feel hungry and needs to be forced by her mother to eat. An incredibly picky eater, she survived on butter sandwiches for an entire year. She was involved in a car accident in which she was run over by a car and dragged for 10 car lengths. This left her with a tyre mark on her chest, and no skin on her toe and hip. But the 7 year old didn't even flinch, having gotten up right after the car stopped and walked to her mother as if nothing had happened. Originally shared by Seun Adesina #Womenofrubies

A post shared by Women of Rubies (@womenofrubies) on

Jediná na svete

Dnes má Olivia 7 rokov a aj keď sa z času na čas vyskytne človek, ktorý nie je hladný, nepotrebuje spať alebo necíti bolesť, lekári si myslia, že ona je jediným človekom na svete, u ktorého sa prejavujú všetky symptómy chromozomálnej odchýlky súčasne. Oliviina matka, 32-ročná Niki Trepak, ktorá má okrem Olivie ďalšie 4 deti hovorí, že ochorenie jej dcéry ovplyvňuje celú rodinu.

Diagnóza ovplyvňuje celú rodinu

Vzhľadom na to, že necíti bolesť, vrhne sa do akéhokoľvek nebezpečenstva. Napríklad, keď bola menšia, škaredo spadla a poranila si spodnú peru, no nesťažovala sa. Následne však musela podstúpiť plastickú operáciu. Okrem toho, keďže necíti hlad, nezje takmer nič a to, že jedlo je dôležité pre prežitie, sa musela naučiť. Z času na čas si vyberie obľúbené jedlo, napríklad jeden druh cestovín a okrem toho nie je ochotná zjesť vôbec nič.

Liečba neexistuje

Jedným z ďalších následkov jej ochorenia sú prudké výbuchy zlosti. V záchvate dokáže Olivia udrieť svoju mamu, ničiť nábytok alebo komukoľvek vynadať. Vzhľadom na to, že navonok sa Olivia nelíši od ostatných detí, ľudia na verejnosti si myslia, že je záchvaty sú spôsobené zlou výchovou, nevedia, že je to súčasť ochorenia.

Nanešťastie, chromozómové odchýlky sa nedajú liečiť, lekári môžu len zmierňovať príznaky.

dailymail, youtube, geneticeducation
Uložiť článok

Najnovšie články