D. Trump vyhlasuje, že obchodná vojna s Čínou mala doteraz len malý vplyv na americkú ekonomiku. Podľa hlavného ekonóma Moody’s Analytics Marak Zandiho ekonomické náklady v USA stúpajú. "Tvrdenie, že to nespôsobuje ekonomické škody, proste nie je pravda," povedal Zandi v rozhovore pre CNBC.

Ak D. Trump zrealizuje svoje doterajšie colné hrozby, americké firmy a spotrebiteľov to v budúcom roku bude stáť 100 miliárd dolárov (90,29 miliardy eur). "To je pol percenta hrubého domáceho produktu a približne polovica z toho, čo Američania vlani dostali zo zníženia daní," povedal Zandi, "to je veľmi veľa."

M. Zandi si myslí, že D. Trump zrejme v istom bode pochopí, že jeho tvrdý postoj voči Číne a obchodná vojna nefungujú, a preto sa bude snažiť nájsť spôsob, ako ju ukončiť a nestratiť pritom svoju tvár. Otázkou je, či mu to čínsky prezident Si Ťin-pching umožní.

"Ak by som ja bol prezidentom Si, sedel by som a myslel by som si: 'Tak existuje šanca, že tento prezident o rok a pol už nebude prezidentom a ja možno budem rokovať s niekým iným.'"

Colná vojna, ktorá sa začala približne pred rokom, už podľa Zandiho zhoršila podnikateľskú náladu po celom svete a mala negatívny vplyv na kapitálové investície. Tento negatívny vplyv sa zrejme následne prejaví aj na trhu práce.

"Začína sa to prejavovať v oblastiach, ako je výroba, doprava, distribúcia. Ak to metastázuje a ďalšie firmy a sektory ekonomiky začnú zastavovať prijímanie ľudí a nezamestnanosť začne rásť, tak to je recesia," tvrdí.

M. Zandi porovnal údaje o tvorbe pracovných miest v tomto roku a vlani. "Vlani sa v USA mesačne vytvorilo v priemere takmer 225-tisíc nových miest, v posledných troch až šiestich mesiacoch dosiahol rast pracovných miest 140-tisíc mesačne," uviedol. Dodal, že ak to klesne pod 100-tisíc, nezamestnanosť sa začne zvyšovať. "Už sme takmer tam, smerujeme tam," doplnil.