Po sérií úmrtí Nepál určil nové pravidlá pre lezcov na Everest

NETKY.SK • 15 August 2019, 21:09 • 2 min
Po sérií úmrtí Nepál určil nové pravidlá pre lezcov na Everest

Po tohtoročnej tragickej sezóne, kedy na svahoch Mount Everestu zahynulo alebo je nezvestných celkom jedenásť horolezcov, stanovili nepálske úrady prísnejšie pravidlá pre záujemcov o zdolanie najvyššej hory sveta.

slovakia

left justify in out

Najnovšie budú musieť mať horolezci, ktorí žiadajú o povolenku k vstupu na Everest, predchádzajúce skúsenosti z nejakej hory v Nepále, ktorá je vyššia ako 6 500 metrov. Budú musieť tiež preukázať, že sú v dobrom zdravotnom stave a bude ich musieť sprevádzať vyškolený nepálsky sprievodca.

 

Nepálska vláda zriadila osobitnú komisiu zloženú z úradníkov, odborníkov na horolezectvo a zástupcov horolezeckej komunity potom, čo sa úrady stali terčom kritiky za to, že na Mount Everest nechajú ísť každého, kto zaplatí poplatok vo výške 11-tisíc dolárov (9 866 eur).

 

Neprežili kvôli radom


Tento rok v máji pri pokuse o výstup na Mount Everest zahynulo alebo je od tej doby nezvestných deväť ľudí na nepálskej strane hory a dvaja na tibetskej.

 

img

 

Išlo o jednu z najtragickejších sezón za posledné roky. Príčinou toho bola ako neskúsenosť horolezcov, tak i skutočnosť, že sa ich k vrcholu vydalo príliš veľa.

 

Nepál čelí obrovskej výzve identifikovať telá z Mount Everestu​

 

Potom v dlhej rade čakali v takzvanej zóne smrti, kde je vzduch už moc riedky na to, aby v ňom ľudský organizmus mohol dlhodobo fungovať. Ocitli sa tak v nebezpečenstve, že im dôjdu kyslíkové fľaše.

 

Veľké upratovanie Mount Everestu: Z hory zniesli 11 ton odpadu aj štyri telá

 

Avšak istá členka komisie nepálskej vlády tvrdí, že horolezci umierali kvôli výškovej chorobe, infarktu a vyčerpaniu, nie kvôli tlačenici. Nová povinnosť, aby s každým horolezcom šiel sprievodca, má zabrániť turistom v tom, aby sa pokúšali vyliezť na Mount Everest sami.

 

Najvyššia hora sveta Mount Everest je znečistená a teplejšia

 

Na nepálskom území sa nachádza osem zo 14 najvyšších hôr sveta. Príjmy z cestovného ruchu spojeného s horolezectvom sú pre túto krajinu kľúčovým zdrojom príjmov a pracovných miest, napísala agentúra Reuters. Na tohtoročnú sezónu vydali nepálske úrady 381 povolení pre vstup na Mount Everest. Toto obdobie vrcholilo v máji, keď pre výstup býva najvhodnejšie počasie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies