70-tisíc amerických dolárov za minútu, štyri milióny za hodinu a 100 miliónov za deň. Takouto bilanciou sa môže pochváliť najbohatšia rodina na svete. O rebríčku bohatých rodín píše agentúra Bloomberg, ktorá vtipne dodáva, že za ten čas, čo si prečítate pár úvodných riadkov textu táto rodina zarobila 23-tisíc dolárov.

A ktorá rodina sa môže pýšiť takýmto bohatstvom? Reč je o Waltonovcoch, zakladateľoch slávneho a retailového predajcu Walmart. Tí podľa Bloombergu ovládajú až 191 miliárd dolárov. Walmart má po celom svete 11-tisíc predajní a ročný obrat vyše pol bilióna amerických dolárov. Tieto čísla ho radia na absolútnu špicu tohto biznisu.

Dvojkou na zozname je rodina Marsovcov, ktorí sa preslávili sladkou tyčinkou Mars. Tretí sú Kochovci, známa rodina, o ktorej je počuť najmä v spojitosti s ich financovaním amerických republikánov. Celkovo najbohatších 25 rodín disponuje majetkom 1,4 bilióna dolárov, pričom za rok im toto bohatstvo narástlo o 24 percent.

Toto bohatstvo bije do očí v čase, keď (nielen) v Spojených štátoch panuje obrovská nerovnosť medzi najbohatším percentom a ostatnými. Zaujímavé je, že viacerí boháči sa pýtajú, čo s tým treba spraviť. Možno ich viac zdaniť?

Kanceláriu si nosíme so sebou

Píše sa rok 1973 a prvý telefonát z bezdrôtového mobilu uskutočňuje výkonný pracovník firmy Motorola Martin Cooper. Vraj mal zavolať do Bellových laboratórií, teda vtedajšej konkurencii, aby sa pochválil úspechom. Prvý bezdrôtový mobil sa volal DynaTAC, ale ihneď dostal prezývku „tehla“,

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa