foto: Unsplash - ilustračné

Keď sa spomenie more, nejednému z vás príde na rozum pláž.

K moru neodmysliteľne patrí pobrežie, ideálne pláž, na ktorej sa dá prejsť či nazbierať pár mušlí. Pokiaľ však ide o Sargasové more, po jeho pobreží sa neprejdete, a to z jednoduchého dôvodu. Jednoducho neexistuje.

Článok pokračuje pod videom ↓

More bez pobrežia

Na pohľad sa môže zdať, že more je nekonečnou vodnou plochou, pravdou však je, že väčšina z nich je aspoň čiastočne obklopená pevninou. Výnimku tvorí jediné more na svete, nachádzajúce sa v severnej časti Atlantického oceánu. Sargasové more je jediné, ktoré nie je obklopené ani kúskom pevniny, a to napriek tomu, že zaberá až dve tretiny Atlantického oceánu.

Štyri prúdy

Sargasové more svoje pomenovanie získalo po riase s názvom Sargassum, pre tú je totiž domovom. Ako je možné, že Sargasové more nie je obmývané žiadnym pobrežím? Jeho hranice neurčuje pevnina, ale štyri oceánske prúdy. Na severe tvorí prírodné ohraničenie Sargasovho mora Severoatlantický prúd, na západe zas Golfský prúd, na východe Kanársky prúd a na juhu ho ohraničuje Severný rovníkový prúd.

Vznášajúca sa riasa

Prúdy obmývajú Sargasové more v smere hodinových ručičiek a vytvárajú akúsi slučku v tvare elipsy. Ako sme spomínali, Sargasovo more zaberá nemalú plochu, je 1 600 kilometrov široké, 4 800 kilometrov dlhé a na jeho povrchu sa vznáša hnedá riasa Sargassum. Táto riasa totiž nerastie na morskom dne ale vznáša sa na jeho povrchu.

Domov pre množstvo živočíchov

Ďalšou zaujímavosťou je, že napriek tomu, že Sargasové more nemá pobrežie, tvorí prechodný domov pre obrovské množstvo živočíchov, ako napríklad garnáty či kraby. Nájdete tu však aj ohrozený druh morského úhora a je ako stvorené pre čerstvo vyliahnuté mláďatá korytnačiek. Každý rok sem zas zavítajú vráskavce dlhoplutvé či žraloky. Sťahovavé vtáky zas využívajú zastávky nad Sargasovým morom na kŕmenie, v riasach sa totiž pre ne ukrýva mnoho dobrôt.

Ostrov z odpadu

Nanešťastie, aj keď toto more nemá pobrežie, tak ako po celkom svete, aj tu nájdete odpadky. Preto, ak sa rozhodnete Sargasové more preskúmať, mali by ste si dať pozor na obrovský ostrov z odpadkov. Odhaduje sa, že ostrov sa skladá z 200 000 kusov odpadu na kilometer štvorcový. Ide najmä o plastový odpad, ktorý sem doviali prúdy z pobrežia. Ak si však odmyslíme ostrov z odpadkov, Sargasové more sa vyznačuje pokojnou a krásnou modrou vodou, pričom voľným okom pokojne dovidíte do hĺbky až 60 metrov.

curiosity, atlasobscura
Uložiť článok

Najnovšie články