Dobré noviny
Svadobná hostina bez plytvania jedlom? Manželia si vyskladali menu z potravín určených na vyhodenie
Klaudia Fiolová
Klaudia Fiolová

Svadobná hostina bez plytvania jedlom? Manželia si vyskladali menu z potravín určených na vyhodenie

Svadobná hostina bez plytvania jedla
Svadobná hostina bez plytvania jedla — Foto: Facebook/The Real Junk Food Project

V duchu „zero waste" oslovili firmu, ktorá im pripravila to najšpeciálnejšie menu, aké kedy videli.

WEST YORKSHIRE 17. augusta - Svadba môže byť poriadne drahou záležitosťou, najmä ak na ňu niekto pozve až 280 hostí. Mladomanželia Kayley a Joe Tilstonovci si chceli užiť svoj svadobný deň naplno, chutnú hostinu preto chceli dopriať aj blízkej rodine a priateľom.

Obaja sú ale zástancami toho, že ľudia nemajú plytvať, ani keď ide o jedlo, ani keď ide o oblečenie. V duchu „zero waste" oslovili firmu, ktorá im pripravila to najšpeciálnejšie menu, aké kedy videli. Všetko jedlo, ktoré sa servírovalo, bolo z potravín, ktoré boli určené na vyhodenie.

Samozrejme, suroviny neboli pokazené, len sa proste v niektorých reštauráciách a podnikoch zvýšili. The Real Junk Food Project zaobstaráva jedlo takýmto štýlom na rôzne podujatia. Je to nielen ekonomicky výhodné, ale aj šetrné pre životné prostredie.

Svadobná hostina sa niesla v duchu "zero waste" — Foto: Facebook/The Real Junk Food Project
Svadobná hostina sa niesla v duchu "zero waste" — Foto: Facebook/The Real Junk Food Project
Svadobná hostina sa niesla v duchu "zero waste" — Foto: Facebook/The Real Junk Food Project

Svadobné menu bolo naozaj špeciálne

Išlo o rôzne morské plody, hovädzie rebrá, jedlá z kuracieho mäsa, vegetariánske pochúťky a aj bezlepkové kúsky. Hostia vôbec netušili, z akých surovín boli jedlá pripravené. Dozvedeli sa to až potom, ako sa schuti najedli. Niektorým z nich chutilo tak, že si dali dvojitú porciu.

„Snažíme sa bojovať proti zbytočnému plytvaniu. Keď sme sa preto dozvedeli, že existuje firma, ktorá nám umožní mať zero waste na svadbe, boli sme nadšení," povedali manželia pre portál BBC. Jedlo, ktoré by stálo v priemere 25 libier na osobu, takto vyšlo na 5 libier na jedného hosťa.

Projekt vďaka tomuto kroku ušetril 250 kilogramov potravín, ktoré by sa inak vyhodili. Na svadbe nebolo jedlo jediným prvkom, ktoré šetrilo životné prostredie. Nevesta prezradila aj to, že svadobné šaty tiež ešte využije.

Jej svadobný veniec bol pripravený z kvetín, ktoré už neboli určené na výrobu kytíc. S tým pomohla jej kamarátka, ktorá je kvetinárka. S dekoráciou pomohli manželom Joeovi kamaráti, ktorí doniesli výzdobu z predošlej svadby.

Už ste čítali?