V roku 2016 sa inžinieri vo Francúzsku rozhodli zmeniť kilometrový úsek vozovky na prvú solárnu cestu na svete. Pôvodným zámerom bolo napájať priľahlé mestečko Tourouvre-au-Perche elektrickou energiou, ktorá by bola využitá na pouličné osvetlenie. Experiment sa však nevydaril.

Solárna cesta je vznešená myšlienka, v realite však aspoň nateraz nefunguje
Zdroj: Florian Pépellin/Wikimedia.org

 Celý úsek tejto cesty tvoria solárne panely o rozlohe 2 800 štvorcových metrov. Tie mali údajne generovať približne 790 kWh elektrickej energie denne, ktorá mala byť použitá na osvetlenie. V skutočnosti však solárna cesta nevyprodukovala ani polovicu energie. Postupom času a ďalšími meraniami sa však ukazuje, že cesta momentálne neprodukuje ani 1/3 elektrickej energie akú by mala. Kde sa však skrýva problém?

Solárna cesta je doslova zdemolovaná, väčšina panelov nefunguje, pričom niektoré popraskali a iné sa úplne uvoľnili. Dôvodom je nízka odolnosť panelov voči vplyvu dopravy a nečistotám. Časom sa však ukázalo, že solárne panely umiestnené na ceste sú príliš hlučné a tak francúzske úrady zasiahli a znížili maximálnu povolenú rýchlosť na 70 km/h po celej dĺžke úseku.

 Nezmar sa s francúzskou solárnou cestou tiahol od začiatku až do konca. Cesta je nefunkčná a na opravu príliš drahá, takže ju úrady pravdepodobne nechajú napospas osudu. Myšlienka ako taká však vôbec nie je zlá, no máme tu jasný príklad, že je ešte stále čo zdokonaľovať kým sa nevychytajú aj posledné muchy tejto technológie.