Zomrel americký herec Peter Fonda

Zomrel americký herec Peter Fonda

Los Angeles 17. augusta 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Markus Schreiber)

 

Vo veku 79 rokov zomrel v piatok americký herec Peter Fonda, ktorý sa preslávil filmom Bezstarostná jazda z roku 1969. Informovala o tom v sobotu spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie Fondovej rodiny

Na snímke americký herec a režisér Peter Fonda

 

Reklama

V súvislosti s úmrtím Petra Fondu prináša TASR jeho profil.

Peter Fonda sa narodil 23. februára 1940 v New Yorku v rodine oscarového herca Henryho Fondu, ktorý ho k herectvu priviedol. Ako 13-ročný inscenoval Peter Fonda svoje vlastné dielo Stalag 17 1/2. Filmový debut absolvoval ako 24-ročný v úlohe obdivovateľa motoriek vo filme The Wild Angels (1963).

Reklama

Skutočnú slávu mu však priniesol až film Bezstarostná jazda (Easy Rider). Ako producent a spoluautor scenára (v roku 1970 bol nominovaný na Oscara) do filmu investoval 350.000 dolárov a po jeho uvedení sa tešil zo zisku prevyšujúceho 80 miliónov dolárov. Zároveň spolu s Dennisom Hopperom, ktorý obsadil ďalšiu hlavnú úlohu a snímku režíroval, založil nový žáner – roadmovie.

V sedemdesiatych rokoch si ešte Peter Fonda zahral v pomerne úspešnej dráme Väzenské blues (1977) a v akčnom filme Hazardná hra (1978).

Po senzačnom úspechu Bezstarostnej jazdy žil Peter Fonda v súkromí ako postava, ktorú stvárnil. Štrnásť rokov býval na lodi v trópoch a občas sa “strácal vo svete drog a sladkého ničnerobenia”, ako sa píše v jeho životopise. Fondov režisérsky debut Námezdná sila (1971) vyvolal zhovievavé kritiky, ale aj hlasy o jeho nudnosti.

Ďalších niekoľko jeho režijných prác tiež nedosiahlo očakávaný úspech, medzi nimi Wanda Nevada (1979), jediný film, kde účinkuje spolu so svojím otcom. O problematickom vzťahu k nemu píše Peter Fonda v autobiografii Don’t tell Dad (Nepovedzte to otcovi, 1998). On a jeho o dva roky staršia sestra – oscarová herečka a mierová aktivistka Jane Fondová – trpeli uzavretosťou Henryho Fondu.

V 80. rokov prijal Peter Fonda úlohu vo filme nemeckej produkcie Mier s pepermintovou príchuťou (1982), kde hral amerického vojaka z konca druhej svetovej vojny; v americkej dráme Ružová záhrada (1989) z čias nacistickej diktatúry si zasa zahral po boku európskych hviezd Liv Ullmannovej a Maximiliana Schella.

Reklama

Do roku 2013 sa Fonda vydal vo vedeckofantastickom filme Johna Carpentera Útek z N.Y. (1982), ktorý nadväzoval na snímku Štrkáč (1981). Potom nasledovala rola v snímke Uleeovo zlato (Ulee’s Gold), ktorú mal pôvodne obsadiť Nick Nolte. Za úlohu čudáckeho chovateľa včiel, ktorému sa podarí dostať zo svojej izolácie, dostal v roku 1998 Zlatý glóbus a opäť bol nominovaný na Oscara.

V roku 2004 si Peter Fonda zahral menšiu úlohu v úspešnej komédii režiséra Stevena Soderbergha Dannyho dvanástka, v ktorom exceloval George Clooney, a spolu s ním sa predstavili aj ďalšie hollywoodske hviezdy ako Brad Pitt, Matt Damon či Julia Robertsová.

Posledným filmom, v ktorom diváci Petra Fondu uvidia, bude vojnová dráma The Last Full Measure režiséra Todda Robinsona. Film by sa mal do distribúcie dostať 25. októbra tohto roku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali