Nebojte sa, zas si vás zvolíme

Michal Švec
Michal Švec
Tak Kočner predsa len plní správy - aj keď tentoraz Slušnému Slovensku pre zmenu nahráva.
Tak Kočner predsa len plní správy - aj keď tentoraz Slušnému Slovensku pre zmenu nahráva.
Michal Švec

Michal Švec

My, bežní slovenskí voliči, robíme niekedy chybu, že sa snažíme pochopiť správanie našich politikov. Predpokladáme, že niečo z psychickej výbavy musíme mať spoločné, keďže sú tiež ľudia – teda aspoň tak na prvý pohľad pôsobia. Tiež som si mohol ušetriť veľa neveriackeho krútenia hlavou nad nehanebnosťou pána s prezývkou podobnou geometrickému útvaru na čudovanie sa nad niečím zmysluplnejším, napr. fotosyntézou, keby som si hneď na začiatku uvedomil základnú metódu jeho komunikácie. Zlatá rada sexuológa Plzáka „zatloukat, zatloukat, zatloukat“ je len slabou pilotnou verziou - tu ide skôr o zásadu „čím vážnejší prúser, tým sebavedomejšie štekať“. Že šplechy o organizovanom útoku na Stranu, o Sörösovi a dlažobných kockách, či prekrývaní kauzy iného úbožiaka pôsobia čoraz grotesknejšie? Prosím vás! Odkedy toto našu najsilnejšiu stranu ohrozuje?

Aj mne pripadalo kedysi nepochopiteľné, že keď sa v súvislosti s vraždou dostal do hľadáčika slovutný pán Kočner, Hran... pardón, Fico strúhal úľavu, že ide o „človeka opozície“ a POŽADOVAL OSPRAVEDLNENIE za tlak na smerácku vládu v čase protestov. Áno, očistenie cítil a ospravedlnenie požadoval najbližší sused hlavného podozrivého! Toho, v prospech ktorého dlho konali štátni sudcovia a prokurátori... (Klasici absurdnej drámy, škrípte zubami závisťou, čo máme na Slovensku!) A svojho politického protivníka, Kisku nazve bašternákom - čiže verejne spraví z mena svojho domáceho, donedávna ešte „nášho človeka“, nadávku, a nepovažuje to za priznanie, že Matovič mal pravdu... Viva bizzar! Keby u jeho voličov fungovala logika, malo by ich zaujímať, či si našiel čas na väzenskú návštevu, aby politicky dezorientovanému, naivnému, či priamo retardovanému zadržanému vysvetlil, že to pád opozície, a nie Smeru, by ho bol mohol dostať do väzenia. Keď Kočner nemá jasno ani len v tom, je otázne, ako dokázal zosnovať také zložité majetkové machinácie...

My, bežní voliči, občas robíme aj inú chybu – veríme, že Slováci majú nejakú spoločenskú pamäť, siahajúcu ďalej než po posledný olovrant, a symboly zla a skorumpovanosti už nebudú mať šancu uplatniť sa vo verejnom priestore. Čudujete sa, že vo vypálenom Kľaku víťazia neofašisti? Prosím vás! Deje sa to v krajine, kde je Harabin tretím najúspešnejším prezidentským kandidátom, Tibor Gašpar s údajnou podporou „ľudí na ulici“ vážne uvažuje o politickej kariére, Mečiar ohlasuje comeback a masy ľudí hltajú konšpiračné video, kde Miloš Jakeš vysvetľuje, jak to doopravdy bylo.

Máte „kauzu“ a všetky médiá, od verejnoprávnych po bulvár, vás rozmazávajú po celej republike? Ľahká pomoc: po prvé, chce to úplnú absenciu ľudskej hanby (držiteľmi čierneho opasku sa v tejto disciplíne zdajú byť napr. Daňo, Blaha, Danko, Bugár, atď, atď, atď) – skrátka, netreba trpieť zbytočnou threemou, po druhé, nejaký čas počkať a potom prísť s ALTERNATÍVNYM podaním reality. Vždy sa nájde dosť chytrákov, ktorí zo zásady veria iba konšpiráciám. Alebo je pravdepodobné, že po zverejnení komunikácie K. so Z. klesne dôveryhodnosť rôznych proruských webov, keďže sám Brucho (keď nemáš žiadnu prezývku, do zoznamov mafie a ŠTB nelez!) ozrejmuje jeden zo zdrojov ich autorskej inšpirácie? Skôr si myslím, že v našich končinách sa Tóthovia nikdy nestratia, aj keď sú inak úplne stratení, a o tom, že pre kohokoľvek z vymenovaných znamenajú niečo pojmy ako „morálka“, „svedomie“, či nedajbože „pravda“, by som si dovolil s nádejou na úspech zapochybovať. Veď ani pomäteným youtuberom stále stojacim na strane Brucha neprekáža, že tento sám seba nepriamo označil za kriminálnika, keď rátal s väzbou v prípade prehry Smeru. Pýta sa vari bezúhonný podnikateľ na sedení u veštici, či pôjde sedieť? Možno len ak by boli uvedení do stavu hlbokej hypnózy, mimoriadne skúsený psychoanalytik by dokázal vydolovať akúsi prapríčinu ich patologického zatemnenia mysle (či srdca), ktorá však, žiaľ, pre všeobecné volebné právo nepredstavuje žiadny handicap.

Ešte šťastie, že aj chýrna veštica zo Štiavnických Baní sa môže mýliť. To je fakt zsúzso!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia