Dnešné búrky ustali. Ďalšie prídu budúci týždeň

Dnešné búrky ustali. Ďalšie prídu budúci týždeň
Peter Minárik

Naše územie dnes opäť zasiahli búrky, no tie nasledujúce dni na našom území ustanú. Búrky by sa na naše územie mali vrátiť počas budúceho týždňa.

Počas dnešného dňa zasiahol naše územie oklúzny front. Ten priniesol na viaceré miesta západného Slovenska búrky.

Búrky prinášali menšie krúpky a predovšetkým lejak. Najviac zrážok spadlo v oblasti Nitrianskeho Rudna, kde spadlo 24 mm. Druhý najvýraznejší úhrn bol zaznamenaný v Bzovíku na juhu Slovenska s 22 mm a treticu uzatvára Kunovec pri Považskej Bystrici rovnako s 22 mm.

Výrazne však zapršalo aj na ďalších miestach a detekcia bleskov spolu zaznamenala 4920 bleskových úderov. Na mape môžete vidieť, kde všade blesky udierali.

V týchto oblastiach dnes udierali blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
V týchto oblastiach dnes udierali blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Nasledujúce dni sa však počasie upokojí. Cez víkend zavládne postupne jasné až polooblačné počasie a začne sa otepľovať. Do našej oblasti totiž začne po zadnej strane tlakovej výše prúdiť teplý vzduch. Vďaka nemu začnú teploty na našom území stúpať nad hranicu +30 °C.

Na začiatku budúceho týždňa je vývoj počasia neistý. V našej oblasti sa totiž bude vlniť zvlnený studený front, ktorého polohu predpovede numerických modelov neustále menia.

Aktuálne to vyzerá tak, že tento studený front sa na začiatku týždňa bude nachádzať nad Poľskom, Nemecko, Českom a Rakúskom.

Naše územie by sa tak aj naďalej malo nachádzať v teplejšom prúdení pred týmto studeným frontom a prvé búrky by sa nad naše územie mohli dostať až v priebehu stredy. 

Dovtedy nás tak čaká tropický charakter počasia. Vývoj počasia na nasledujúce dni nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd