Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zelenina a bylinky, ktoré môžete začať pestovať v auguste

rss

Neskoré leto je ideálnym časom na pestovanie zeleniny a byliniek na druhý zber. August je mesiacom, kedy nás viaceré rastliny zahŕňajú svojimi plodmi a zároveň sa plodiny, ktoré sme zasiali v minulom mesiaci začínajú krásne ukazovať. Aj v auguste je však ešte veľa možností pre ďalšiu výsadbu.

Kam v auguste sadiť?

Ak ste sadili zeleninu na každý kúsok v záhrade, august je tým správnym časom, kedy môžete tieto rastliny vytrhať a na ich mieste začať novú výsadbu. Ak tak urobíte, venujte pozornosť nutričným potrebám rastlín, ktoré plánujete na toto miesto vysiať a podľa potreby pôdu upravte. Niektoré plodiny, ktoré ste na tomto mieste pestovali predtým, totiž mohli pôdu vyčerpať z určitých kľúčových živín, ktoré bude potrebné pred druhou výsadbou doplniť.

Ktoré rastliny zasadiť v auguste?

V auguste možno ešte stále zo semien vypestovať rukolu, bazalku, cviklu, mrkvu, pór a petržlen na jarný zber. Dôležité je len vybrať si správne odrody, vyhrnúť rukávy a hor sa do záhradky.

Rukola

Rukola je listová zelenina s jedinečnou, korenistou chuťou, ktorá je obľúbená najmä v šalátoch, ale možno ju pridať aj k širokej škále varených jedál.

Bazalka

Bazalka je veľmi obľúbenou bylinkou predovšetkým v talianskej kuchyni. Jedlé sú jej listy aj kvety. Bazalka sa často spolu s olivovým olejom a orechmi spracúva na lahodné pesto. Oplatí sa pestovať ju aj v vo vnútri v kvetináči, nakoľko sušená bazalka sa zďaleka nepribližuje aróme a chuti čerstvej odrody.

Červená repa alias cvikla

Cvikla je rýchlo rastúca koreňová zelenina rastúca takmer kdekoľvek. Jedlý je jej jasnočervený koreň a aj listy. Poskytuje základ pre celý rad chutných receptov, medzi ktoré patrí nakladaná cvikla, cviklový šalát, cviklová šťava, pečená cvikla.

Mrkva

Aj mrkva patrí medzi zeleniny, ktoré sa vám, za priaznivých podmienok, ešte podarí dopestovať, ak ich zasadíte v auguste. Dbajte však na dobrý výber odrody. Jesť ju môžete surovú, dusenú alebo ju použiť ako základ pre chutnú polievku.

Pór

Neskorý pór na hriadke vydrží aj keď prídu prvé mrazy. Ak pôda príliš nepremrzne, úrodu môžete zbierať ah počas zimných mesiacov, čím si zabezpečíte stály prísun vitamínov.

Petržlen

Nakoľko je petržlen dvojročnou rastlinou, pokiaľ ho vysadíte v tomto období, už skoro na jar sa budete môcť tešiť z jeho čerstvej zelenej vňate.

Veríme, že počasie ešte dopraje, aby nám v auguste zasadená zelenina dozrela a mohli sme sa tešiť z jej plodov počas jesene a zimy.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz