Spoločnosť Apple spustila svoje mobilné platby na Slovensku 26. júna. Majiteľom kariet od jednej z bánk, ktorá túto službu podporuje, stačí pri platbe v obchode priložiť k platobnému terminálu namiesto karty svoj iPhone či iné zariadenie od Apple. Ani pri vyšších sumách netreba dávať PIN. Platba sa potvrdzuje len odomknutím telefónu prostredníctvom odtlačku prsta či zosnímaním tváre.

Majitelia telefónov s Androidom mohli podobnú službu Google Pay využívať už viac ako rok. Okrem toho viaceré banky ponúkajú pre Android aj vlastné aplikácie, ktoré umožňujú bezkontaktné platby. V prípade produktov od Applu nie je možné na platby použiť inú aplikáciu, ako tú priamo od výrobcu telefónu.

„K dnešnému dňu si v Slovenskej sporiteľni nainštalovalo aplikáciu Apple Pay a pridalo tam svoju platobnú kartu viac ako 25-tisíc klientov. Z toho viac ako 20-tisíc klientov urobilo aspoň jednu platbu mobilom,” tvrdí hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. Banka síce na základe skúseností z iných krajín očakávala, že záujem o túto službu bude veľký, ale reálne výsledky vysoko prekonali jej očakávania.

Takmer každý s iPhonom

V sporiteľni sa Apple Pay v počte používateľov takmer dotiahol na Google Pay. A to aj napriek tomu, že telefóny s Androidom sú výrazne rozšírenejšie ako iPhony.

Najviac klientov využíva platby mobilom 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa