Poľovníci musia začať intenzívny lov diviakov

16.08.2019 (13:30)

Krok je reakciou na potvrdenie afrického moru ošípaných v chovoch domácich ošípaných a u diviačej zveri.

Hlavný veterinárny lekár nariaďuje všetkým užívateľom poľovných revírov na území Slovenska intenzívny lov diviačej zveri. Rozhodnutie padlo v piatok v nadväznosti na utorkové zasadnutie národnej expertnej skupiny pre africký mor ošípaných (AMO). Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o tom informovalo v tlačovej správe.

Krok je reakciou na potvrdenie afrického moru ošípaných na území Slovenskej republiky v chovoch domácich ošípaných a u diviačej zveri, ktorý predstavuje vážne nebezpečenstvo pre zdravie zvierat. Agrorezort dodáva, že užívatelia poľovných revírov môžu na základe nariadenia použiť aj spôsoby lovu, ktoré sa v zmysle zákona o poľovníctve a príslušných noriem považujú za zakázané, resp. nesprávne.

Cieľom tohto nariadenia je obmedziť stavy diviačej zveri pri eradikácii afrického moru ošípaných u diviačej zveri. Toto nariadenie sa nevzťahuje na poľovné revíry, v ktorých vecne príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa vydala zákaz lovu diviačej zveri, uviedlo ďalej ministerstvo.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná označila tento týždeň situáciu v súvislosti s africkým morom ošípaných za dramatickú. "To, že sme našli nielen štyri prípady afrického moru ošípaných v domácich chovoch, ale sme ho identifikovali aj u diviaka, znamená iné bezpečnostné veterinárne opatrenia, aby sme zamedzili šírenie vírusu,“ uviedla po zasadnutí národnej expertnej skupiny na boj proti africkému moru ošípaných v Trebišove Matečná.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v pondelok informovalo o prvom pozitívnom prípade afrického moru ošípaných u diviaka. Miesto nálezu bolo v poľovnom revíri v katastri obce Svätuše v okrese Trebišov, približne sedem kilometrov od spoločnej slovensko-maďarskej hranice, kde v oblastiach na maďarskej strane hranice je už dlhodobejšie diagnostikovaný výskyt AMO u diviačej zveri. Len od 1. januára 2019 v Maďarsku celkovo evidovali viac ako 800 pozitívnych prípadov. Diviak vykazoval zmeny správania, ulovil ho poľovník a následne bola vzorka zaslaná na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória vo Zvolene.
 
Zdroj: SITA, Foto: Nicole De Khors, Burst.shopify.com