EK potvrdila záväzok šiestich krajín prijať migrantov z lode Open Arms

Ilustračné foto: Archív

Európska komisia (EK) v piatok potvrdila záväzok šestice európskych krajín — Francúzska, Luxemburska, Nemecka, Portugalska, Rumunska a Španielska — prijať migrantov, ktorých v Stredozemnom mori zachránila loď neziskovej organizácie Open Arms.

 
Článok pokračuje pod reklamou.


“Vítame skutočnosť, že šesť členských štátov je ochotných prejaviť solidaritu a podieľať sa na presídľovaní migrantov z plavidla Open Arms,” uviedla podľa agentúry DPA hovorkyňa EK Vanessa Mocková. “Nie je to zodpovednosť jedného alebo niekoľkých členských štátov, ale celej Európy,” dodala. Taliansko ani Malta tejto lodi nepovolili zakotviť pri svojich brehoch, súd v Ríme však rozhodol, že môže vstúpiť do talianskych teritoriálnych vôd vzhľadom na stav núdze na palube.

V súvislosti s druhým záchranárskym plavidlom Ocean Viking, na ktorého palube sa nachádza 356 migrantov, povedala, že intenzívne rokovania stále prebiehajú.

“Situácia, keď sú ľudia dni a týždne uviaznutí na mori, je neudržateľná,” povedala ďalej Mocková a vyzvala členské štáty EÚ, aby našli “predvídateľné” riešenia, ktoré umožnia rýchle a bezpečné vylodenie migrantov. Jediným reálnym riešením by pritom bolo vracať nelegálnych migrantov do krajín ich pôvodu, nie ich svojimi rozhodnutiami motivovať k tomu, aby podnikali ďalšie dobrodružné plavby cez Stredozemné more.

Zdroj: TASR

PREDPLATNÉ ZEM&VEK 2022

 

Náš časopis sa chce vymaniť z bežných stereotypov nielen svojím obsahom a spracovaním, ale aj tým, že nebude publikovať inzerciu a reklamy. K predplatnému síce neponúkame zľavy v hypermarketoch a kozmetických štúdiách, ale našim najúprimnejším poďakovaním za Vašu priazeň je rozšírenie Vášho časopisu. Ostávame aj naďalej bez akejkoľvek reklamy a preto sa nemusíme spovedať žiadnym sponzorom, inzerentom ani politickým stranám. Práve toto je jediným a skutočným kritériom nezávislosti, vďaka ktorej môžeme slúžiť iba Vám, čitateľom. Aj z tohoto dôvodu sme výlučne závislí iba na predaji a predplatnom. Srdečne ďakujeme za Vašu podporu.

 

OBJEDNAŤ PREDPLATNÉ

ZDIEĽAJTE ČLÁNOK

Leave a Reply