Musíte tomu veriť, hovorí fenomén Van der Poel o majstrovstvách sveta

zdroj: twitter.com/WielerFlits

Mathieu van der Poel (Corendon – Circus) po svojom návrate na cesty vyhral hneď na prvý pokus. V akčnej prvej etape Arctic Race Of Norway nechytateľným šprintom dostihol Cummingsa 200 metrov pred cieľom a nikto na neho nemal nárok. V Nórsku si na konto pripísal svoju tretiu víťaznú etapu v kariére.

Stalo sa to po tom, čo sa predošlé mesiace sústredil na horské bicykle. V tých by chcel zažiariť ďalší rok na olympiáde. V prestížnom Svetovom pohári vyhral tri zo štyroch pretekov kráľovskej disciplíny XCO, kde porazil aj legendu MTB Nina Schurtera. Okrem toho si v Brne prišiel po európsky majstrovský dres v XCO.

Jeho posledným závodom na ceste bol aprílový Amstel Gold Race, kde až neuveriteľne dostihol Alaphilippa, Fuglsanga a Kwiatkowskeho. Dlhým nástupom v poslednom kilometri si prišiel po víťazstvo v jedných z najlepších pretekov posledných rokov.

Úradujúci svetový šampión v cyklokrose tak na svoju tretiu disciplínu – cestu – prišiel kvôli blížiacim sa majstrovstvám sveta. V Yorkshire sa 24-ročný multitalent na všetkom, čo má kolesá, pobije o dúhový dres. Klasikárska trať s krátkymi stúpaniami ho radí k najväčším favoritom po boku borcov ako Alaphilippe alebo Sagan .

O majstrovstvách:

„Či sa môžem stať svetovým šampiónom? Možno, musíte tomu veriť.“

O šprintéroch:

„Problém s väčšinou šprintérov je taký, že zvyčajne dlho čakajú na nástup. Potom sú prekvapení, ak niekto vyštartuje skôr, ako som to urobil ja. Musíte sa odvážiť a odpáliť to z väčšej diaľky. Ak čakáte na posledných 150 metrov, je ťažké vyhrať.“

O svojej kondícii:

„Vedel som, že som vo forme. Inak by som nevyhral vo Svetovom pohári [MTB]. Ale aj tak som prekvapený, že som sa cítil dobre. Na horskom bicykli sa mi darilo dobre, ale bolo otázne, či sa mi bude dariť na dlhších pretekoch, na ceste.“

Víťazná bilancia Holanďana v roku 2019 (v oficiálnych UCI pretekoch):

12 víťazstiev z 12 pretekov v cyklokrose

14 víťazstiev zo 16 pretekov v horskej cyklistike

víťazstiev zo 16 pretekov na ceste

Celkovo: 33/44, čiže 75% pretekov vyhral (zdroj: twitter.com)

Záznam 1. etapy Arctic Race Of Norway:

Zdroj: telegraaf.nl, cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár