16.8.2019 17:00 | Správy

Ani šoférovanie s režimom hands-free nie je bezpečné. Británia zvažuje zákaz

Zdroj: Pixabay

Výbor pre dopravu zvažuje novelu platného zákona.

Šoféri v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska si možno čoskoro budú musieť zvyknúť na nové predpisy. Výbor pre dopravu totiž navrhuje novelu zákona, ktorá by počas šoférovania zakázala používanie zariadení v hands-free režime. O správe informovala britská BBC, pričom na ňu upozornil web Neowin.

Členovia výboru argumentujú tvrdením, podľa ktorého v súčasnej dobe platné zákony nie sú v súlade s realitou. Šoférovanie za použitia hands-free režimu je vraj podľa štúdii rovnako nebezpečné, ako v prípade ručnej manipulácie so zariadením.

Využívanie zariadení v hands-free režime počas šoférovania je vraj rovnako nebezpečné, ako keď vodič priamo fyzicky manipuluje s daným zariadením. Zdroj: Pixabay

Vodič je údajne rovnakou mierou rozptýlený v oboch prípadoch. V roku 2016 objavili výskumníci z univerzity v anglickom Sussexe súvislosť medzi hands-free telefonátmi a zníženou schopnosťou prijímať nové vizuálne informácie o cestnej premávke.

Do konca tohto roku by podľa výboru mala začať verejná diskusia o celom probléme, pričom sa očakáva aj vypočutie si názoru širokej verejnosti. Tento krok by mal pomôcť vylepšiť detaily navrhovaného zákona ešte pred samotným začatím legislatívneho konania.

Neistá prax

Aj keď samotná myšlienka zvýšenej bezpečnosti na cestách je chvályhodná, otázna je praktická vymožiteľnosť takéhoto nariadenia. Kontrolovanie používania telefónu za volantom je relatívne jednoduché, policajný príslušníci vás môžu vidieť, ako držíte v ruke zariadenie.

Čítajte aj Podľa technológie Amazonu sú vládni predstavitelia v databáze kriminálnikov

V prípade hands-free režimu je ale situácia o niečo komplikovanejšia. Komisia má v zálohe niekoľko potenciálnych riešení, medzi ktoré patrí napríklad využitie technológie na detekciu prebiehajúcich hovorov vo vozidle. Počíta sa aj so šírením osvety prostredníctvom cielenej kampane.

V súčasnej dobe nemôžeme s určitosťou potvrdiť, či zákon nakoniec prejde schvaľovacím procesom a stane sa platným štandardom. Isté ale je, že britskí politici budú tomuto problému v dohľadnej dobe venovať svoju pozornosť.