Desivé prognózy Ďuďa z Hexu: Lekári mu od začiatku nedávali veľké šance

  • Zomrel známy spevák skupiny Hex Peter „Ďuďo” Dudák
  • Prognóza ochorenia nebola dobrá

V stredu 14. augusta Slovensko obletela smutná správa. Vo veku 46 rokov zomrel spevák skupiny Hex Peter „Ďuďo” Dudák. Lídrovi kapely diagnostikovali rakovinu pankreasu ešte v roku 2018.

 

Ďuďo absolvoval operáciu a následnú rekonvalescenciu, a ďalej sa z ochorenia liečil. Čo osud nechcel, spevák a gitarista Hexu napokon ťažkej chorobe podľahol.

Prognózy ohľadom, i keď včasnej diagnostike ochorenia, neboli pozitívne. Odborníci vyjadrili skutočnosť, že pacienti s týmto druhom karcinómu majú najnižšiu mieru prežívania zo všetkých onkologických ochorení.

„Vzhľadom na veľmi plazivé príznaky je aj problémom, že práve pankreas je ťažko vyšetriteľný a zobraziteľný, má málo špecifických biomarkerov, ktoré by chorobu jednoznačne diagnostikovali. Samozrejme, špecialista urobí laboratórne vyšetrenia, ultrazvuk, CT, MR, prípadne biopsiu a pod. Smutné je, že aj pri včasnej diagnostike je prognóza nie veľmi dobrá,“ vysvetlil známy gastroenterológ Miloš Bubán pre Čas.sk.

Rakovina pankreasu je zákerné ochorenie, ktorá skolila aj speváka skupiny Hex a ten boj s týmto nádorovým ochorením prehral.

cas.sk