Jean Nouvel, ktorý v Lyone pred štvrťstoročím vytvoril Národnú operu, navrhol Ycone v dvojfasádovej podobe. Hlavnú vnútornú časť z bieleho betónu ozvláštnil farebnými akcentmi odlišujúcimi poschodia.

Vonkajší ľahký transparentný hliníkový plášť tvorí okolo 6-tisíc sklených „kaziet“. Na rozdiel od Nouvelovho podobne riešeného 100 11th Avenue na Manhattane pôsobí prázdny priestor medzi kazetami, pre ktorý fasádu nazývajú trompe-l'œil – „iluzívne“. Pozorovateľa upúta, ako sa mení pri pohybe okolo budovy.

Dve viacvrstvové sklené fasády chránia tiež súkromie bytov. Vonkajší plášť uzatvára 11-metrová „čelenka“ v tvare pagody, analogická ako na administratívnej veži Tour Horizons v Boulogne-Billancourt v parížskej metropolitnej oblasti.

Čo je Ycone? Ikona Lyonu v tvare ypsilonu

Zdroj: Guillaume Perret

Dve budovy v jednej

Novotvar „ycone“ odvodili z podoby siluety na užšej severnej a južnej strane, ktorá pripomína ypsilon, a je neprehliadnuteľná – „ikonická“ svojím vzhľadom.

Koncepciou dvoch budov v jednej je atypická. V dôsledku krajnej diferenciácie bytov, odlíšených aj výškou od 265 do 300 centimetrov, vedú dve schodištia na poschodia rozdielnych úrovní, ktoré sa zhodujú až pri vyústení.

Čo je Ycone? Ikona Lyonu v tvare ypsilonu

Zdroj: Guillaume Perret

Riešenie exteriéru, 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa