Jeho videá na YouTube, kde vystupuje ako Ctrl Shift Face, majú milióny videní. Po tom najnovšom, kde sa komik Bill Hader v šou Davida Lettermana nepoznateľne mení na herca Toma Cruisa a späť, si ho všimli novinári z britského denníka The Guardian, New York Post, Rolling Stone či Cnetu. Aj TRENDU však dal rozhovor len pod podmienkou, že ostane v anonymite.

V rozhovore sa dočítate:

  • či deepfake ohrozujú demokraciu,
  • ako sa dajú odhaliť,
  • koľko trvá výroba deepfake videa,
  • ako video vzniká,
  • či je súčasťou hybridnej vojny

Ako ste sa dostali k tvorbe deepfake videí?

Je to záľuba. Videá robím zo zvedavosti, čo sa dá s technológiou dosiahnuť. Zaujímajú ma rôzne technológie, rôzne formy umelej inteligencie. Rád hovorievam „Iba novinky!“, preto som chcel skúsiť deepfakes.

Nedávno ste zverejnili video, na ktorom sa komik Bill Hader nerozoznateľne mení na Toma Cruisa a späť. Ako dlho trvalo, kým ste sa naučili používať túto technológiu?

Mám za sebou veľa experimentovania. Učil som sa sám, systémom pokus – omyl, pričom samotný program sa ďalej vyvíja. Začal som s tým zhruba pred štyrmi mesiacmi a stále sa učím.

Ste samouk, pritom niektoré médiá vás označujú za deepfake majstra, na diskusných fórach pred vašou prácou skladajú klobúk a hovoria o zimomriavkach. Ako môžu vyzerať profesionálne práce, tvorba ľudí, ktorí sa tejto technológii venujú full-time?

Nemyslím si, že to niekto robí full-time. Deepfake videá, ktoré som doposiaľ videl, boli dosť nudné. Po prvé, svojou tematikou, keďže 90 percent sa točí okolo komiksových filmov, ktoré absolútne neuznávam. Po druhé, kvalita bola slabá. Začal som s deepfejkovaním seba do rôznych scénok, čisto pre zábavu. Keďže som dosiahol oveľa vyššiu kvalitu ako akékoľvek deepfake videá, čo som dovtedy videl, založil som si YouTube kanál.

Známa aplikácia na zmenu veku FaceApp sa vraj vyvíjala tak, že proti sebe súťažili dve AI – jedna sa snažila odhaliť, či je fotka reálna alebo podvrh a druhá sa snažila vytvoriť takú fotku, ktorú nebude možné odhaliť ako falošnú. Používate rovnakú metódu?

Metóda súperenia dvoch AI sietí sa nazýva GAN – Generative Adversarial Networks. Program, ktorý používam ja, funguje na inej metóde. Volá sa 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa