piatok 16. augusta 2019

On-line: Nové podvody nielen na senioroch

Seniori sú v kybernetickom svete menej skúsení. Podvodníci preto od nich dokážu jednoduchšie získať dôveryhodné dáta. Všetci nepozorní alebo dôverčiví používatelia sa môžu nechať ľahko oklamať a údaje na podvrhnutých stránkach nechcene vydať do rúk podvodníkom.

„V poslednom čase sa vyskytuje veľa prípadov, keď na internete prostredníctvom reklám alebo rôznych emailov (phishing) podvodníci sľubujú, že ste niečo vyhrali a mali by ste sa dostaviť pre výhru“, uviedol IT expert Filip Mikuš. Keď však seniori prídu na dané miesto, väčšinou im chcú niečo predať, prípadne získať od nich peniaze podvodom. Ak teda dostanete e-mail od neznámeho, alebo ho nájde v spamovej schránke, odporúčame poštu neotvárať a neodpovedať na ňu. Neklikajte ani na žiadne odkazy či linky v takejto nevyžiadanej pošte, neotvárajte prílohy. Pošta môže obsahovať škodlivý vírus, ktorý môže poškodiť váš počítač.
 
Ako podozrivú požiadavku možno klasifikovať tiež žiadosť o prihlasovacie údaje do internetbankingu či informácie o platobných kartách. V žiadnom prípade tieto informácie neposkytujte a informujte o tom vašu banku. Predísť rizikám možno aj používaním silných hesiel. „Heslo by malo byť komplexné a malo by pozostávať z veľkých, malých písmen, čísel a špeciálnych znakov. Heslo by sa malo tiež pravidelne meniť aspoň raz ročne“, objasňuje expert. Na zvýšenie bezpečnosti podľa neho pomáha aj dvojfaktorová autentifikácia, pri ktorej používateľ po zadaní prihlasovacích údajov musí zadať aj kód z SMS správy. Prihlasovať sa do internetbankingu alebo iných služieb na verejných wifi sieťach predstavuje vždy riziko. Lepšou voľbou je zabezpečený počítač. „Operačný systém, antivírusový program a prehliadač je potrebné pravidelne aktualizovať, aby ste eliminovali riziko prieniku vírusom“, dodáva.
 
Pred prihlásením do internetbankingu sa odporúča skontrolovať tiež bezpečnosť webu. V prehliadači bezpečná webová stránka začína v tvare HTTPS a nešifrovaná HTTP. Web adresu sa odporúča zadávať ručne, vďaka čomu znižujete riziko návštevy podvodných web stránok.