Listy, hlavne na hornej strane, listové stopky, výhonky a okolíky pokrýva bielym jemným múčnatým povlakom. Povlaky pri silnom napadnutí vydávajú zatuchlý zápach. Na jeseň sa uprostred tmavšieho povlaku objavujú hnedé guľovité „zrniečka“. Pri silnejšom napadnutí rastliny zaostávajú v raste, žltnú, bronzovatejú a stávajú sa krehkými. Niekedy odumierajú celé rastliny, najmä keď sú nakazené v skorej fáze vývinu. Semenné rastliny pri silnejšom postihnutí majú drobné semená s menšou klíčivosťou.
Huba prezimuje na napadnutých zvyškoch rastlín, na ktorých sa nachádzajú blanky s krátkymi nitkovitými úponkami. V blanke sa nachádza 4-8 vreciek a v každom 2-5 vreckatých výtrusov. Na jar blanky i vrecká pukajú a z nich sa vysypú výtrusy, ktoré infikujú rastliny v poraste. Počas vegetácie sa huba rozširuje pomocou konídiových výtrusov.
Dôležitá je prevencia
Na obmedzenie výskytu huby sú najúčinnejšie a úplne postačujúce preventívne opatrenia. Náchylné sú predovšetkým husté, zaburinené a tienené porasty. Na tom istom pozemku sa odporúča mrkvovité rastliny pestovať v odstupe 3-4 rokov (v malej záhradke treba striedať jednotlivé záhony) a zároveň uplatňovať priestorovú izoláciu od iných hostiteľských rastlín huby, teda petržlenu, zeleru a paštrnáku. Pri výseve treba dodržiavať normy výsevku (nepresievať veľkým množstvom osiva) a neprehnojovať dusíkom.
Po zbere úrody je nevyhnutné zlikvidovať všetky zvyšky chorých rastlín a pôdu hlboko pokopať alebo poorať. Nakoľko sa choroba prenáša aj semenom, treba vysievať osivo iba zo zdravých porastov. Primerané a vyvážené hnojenie draslíkom a dusíkom a závlaha v období sucha brzdia šírenie huby a podporujú tvorbu nových zdravých listov. Dôležité je ničenie burín a včasné jednotenie.
Chemická ochrana
Odporúča sa len výnimočne, aj to iba v oblastiach pravidelného silného výskytu a v rokoch žičlivých vývoju huby, teda v horúcich a suchých podmienkach. Postrekuje sa až po objavení prvých príznakov choroby, najčastejšie koncom júla a začiatkom augusta. Z prípravkov sú povolené:
- do mrkvy, petržlenu a paštrnáka: Askon (účinná látka azoxystrobin + difenoconazole) s ochrannou dobou 14 dní,
- do mrkvy: Score a Mavita 250 EC (účinná látka difenoconazole) s ochrannou dobou 21 dní a biologický prípravok Serenade Aso (účinná látka Bacillus subtilis),
- do mrkvy a petržlenu: Signum (účinná látka boscalid + pyraclostrobin) a Luna Experience (účinná látka fluopyram + tebuconazole) s ochrannou dobou 14 dní, Kumulus WG, Sirus a Thiovit Jet (účinná látka síra) s ochrannou dobou 3 dni a Zato 50 WG (účinná látka trifloxystrobin) s ochrannou dobou pre mrkvu 21 dní a pre petržlen 14 dní,
- do koreňovej zeleniny všeobecne: Síra BL a Sulfurus (účinná látka síra) s ochrannou dobou 7 dní.