Na skrátený pracovný úväzok pracuje len 5 % Slovákov

Len 5 % Slovákov pracovalo vlani na skrátený pracovný úväzok. V porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie ide o najnižší podiel v rámci pracujúcej populácie.

16.08.2019 10:00
práca, projekt, porada, meeting, zamestanci,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
Počet pracujúcich Slovákov na skrátený pracovný úväzok sa pritom stále znižuje. Dôvodom je v prípade Slovenska menej pružný Zákonník práce ale aj dobrý ekonomický rast, ktorý umožňuje firmám uprednostňovať zamestnanie na plný úväzok.

„Najmä počas krízových rokov bolo viac Slovákov zamestnaných na skrátený pracovný úväzok, nakoľko firmy si nemohli dovoliť naberať nové pracovné sily na full time. Situácia sa však zmenila. Vďaka dobrému ekonomickému rastu sa znížila nezamestnanosť na rekordné úrovne. Firmy majú skôr teraz problém nájsť kvalitných pracovníkov na plný úväzok,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Skrátený pracovný úväzok je napríklad v západnej Európe veľmi obľúbenou formou flexibilných pracovných pomerov. „V zahraničí je to vhodná forma pre viaceré znevýhodnené skupiny na trhu práce, najmä pre matky malých detí alebo ľudí starajúcich sa o príbuzných, ktorí sú odkázaní na opateru. Problém je v prípade Slovenska aj v legislatíve. Nemáme tak pružný pracovný trh ako napríklad Holandsko, kde takto pracuje až 47 % ľudí,“ doplnila Buchláková.

V Holandsku takto pracuje aj veľa mladých ľudí, ktorí majú čiastočný pracovný úväzok počas školy, ale aj starší ľudia, ktorí plánujú odchod do starobného dôchodku.

Podľa aktuálnych údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat je v priemere 19 % Európanov vo veku 20 až 64 rokov zamestnaných na čiastočný pracovný úväzok. V roku 2005 to bolo 17 %, a tento podiel rástol v rokoch 2010 na 18 % a v roku 2012 dosiahol spomínanú úroveň 19 %, ktorú si drží doteraz.

Vysoký podiel pracujúcich na čiastočný pracovný úväzok majú aj v susednom Rakúsku (28 %) či Nemecku (27 %). Najnižší podiel je práve na Slovensku a Chorvátsku (obe 5 %), Maďarsku (4 %) a Bulharsku (2%). Nad priemerom únie v počte pracovníkov na čiastočný pracovný úväzok je aj Belgicko (24%), Veľká Británia (23 %) či Švédsko a Dánsko (obe 21 %).

„V rámci V4 zamestnávame viac pracovníkov na čiastočný pracovný úväzok ako Maďarsko. Ostatné krajiny sú v tomto prípade mierne pred nami. Zaujímavosťou je, že celkovo v únii pracuje takto viac žien ako mužov. Súvisí to práve s materskými povinnosťami žien, ktoré svoj pracovný režim viac podriaďujú potrebám rodiny,“ doplnila Buchláková.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #úväzok #polovičný úväzok