Aké kritéria zvažovať pri výbere projektu domu?

Kriteria pre vyber projektu domu

Rozhodli ste sa stavať dom. V tomto období je potrebné myslieť na mnoho vecí, plánovať a riešiť problémy, s ktorými ste sa ešte predtým nestretli. Veľkou súčasťou je aj výber projektu domu. Viete, na čo myslieť pri výbere projektu? Pripravili sme pre vás šikovný prehľad najpodstatnejších vecí, nad ktorými by ste sa mali zamyslieť predtým, než poviete na projekt „áno‟. Tieto 4 otázky by ste si mali zodpovedať.

 

1. Vyhovuje mi veľkosť domu?

Nový dom by mal dopĺňať váš životný štýl a vyhovovať vám po každej stránke. Na prvý pohľad sem spadá veľkosť a počet izieb. Vyhovoval by vám skôr bungalov či poschodový dom? Koľko izieb budete potrebovať? Do pozornosti zoberte najmä počet spální a hosťovských izieb. Viete, kde budete mať miestnosť na stretávanie? Bude dostatočne veľká, na bežné dni, ale aj na dni, keď k vám príde rodina či priatelia na návštevu? Nemala by vám uniknúť ani otázka pracovne či hobby miestnosti. V prípade, že budete takýto priestor potrebovať, nečakajte, že si pracovňu spravíte niekde, kde vám zostane priestor, no rátajte s ňou od začiatku.

 

2. Spĺňa návrh vaše požiadavky na mieru súkromia?

Preferencia súkromia je u každého iná. Niekomu nevadí, keď má otvorený dom, do ktorého všetci vidia a druhý má rád zase oázu nerušeného pokoja. Tvar projektu tu zohráva úlohu tiež. Projekty v tvare L poskytujú menej súkromia ako tie v tvare U. Umiestnenie a veľkosť okien by malo byť tiež dôležitou otázkou. Vadilo by vám, keby ste mali okná umiestnené smerom k susedom? Veľké presklené okná sú dnes veľmi populárne, no poskytujú málo súkromia, na rozdiel od menších okien s hrubým rámom. Obzvlášť pri rodinných domoch sa môžeme stretnúť s terasami, ktoré môžu byť riešené dvoma základnými spôsobmi. Prvý, krytá terasa, ktorý poskytuje súkromie a druhý, otvorená terasa, ktorý poskytuje značne menšiu mieru skúkromia.

 

3. Vyhovujú priestory vašej predstave o zariadení obytného priestoru?

Pozrite sa na veľkosti izieb. Predstavu o zariadení domu skúste aplikovať na projekt a rozmýšľajte či vám izby poskytujú dostatok priestoru. Ak už vastníte nejaký nábytok, budete ho vedieť využiť v novom dome? Zároveň pri všetkých plánovaniach zoberte do úvahy priestor na pohyb. Na prechody potrebujete približne 60 cm pre jednu osobu. Nezabúdajte myslieť aj na odkladací priestor. Zostane po zariadení priestor na odkladanie vecí?

 

4. Ako bude pasovať projekt na vašu parcelu?

Keď už si vyberiete správny pozemok na váš dom, posledná vec, ktorá zostáva na zváženie je umiestnenie projektu na pozemok. Na začiatok si zoberte šírku pozemku a odčítajte z jednej hranice pozemku 2m a z druhej 3,5m. Dostanete plochu, ktorá môže byť zastavaná. V projektoch domov zohráva významnú úlohu aj to či je pozemok rovný alebo je vo svahu. Mení sa od toho typ projektu a často sa to odrazí aj na cene. No a na koniec orientácia izieb. Na akú svetovú stranu preferujete jednotlivé izby? Dáva vám daný projekt takéto možnosti?

Veríme, že ste dostali lepšiu predstavu o tom, ako sa zamýšľať nad touto problematikou a projekt domu sa vám bude vyberať jednoduchšie. Tieto otázky sa dajú rovnako aplikovať pri výbere rodinného domu alebo projektu na iný účel.

Sex Cam

You must be logged in to post a comment Login