Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
16.08.2019

Žiaci OA Šurany spoznávali Londýn

V dňoch 22.- 26. júna sa 38 žiakov OA v Šuranoch zúčastnilo exkurzie v Londýne.

Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Bratislava 16.08.2019 (Skolske.sk)

Exkurzia bola realizovaná v spolupráci s cestovnou kanceláriou Student Agency, ktorá zabezpečila dopravu a ubytovanie v hostiteľských rodinách.

Londýn je hlavné mesto Veľkej Británie a nachádza sa na juhozápade krajiny. Je to multikultúrna metropola s populáciou okolo 10 miliónov obyvateľov. Mesto sa pýši bohatou históriou s nespočetným množstvom kultúrnych pamiatok , historických budov a monumentov, múzeí i galérií, ale aj nádherných zelených parkov, ktoré poskytujú miesto na relax pre obyvateľov i návštevníkov tejto rušnej metropoly. Program našej exkurzie bol naozaj bohatý a ponúkol študentom obrovskú príležitosť na zoznámenie sa so životom vo veľkomeste. Exkurzia však bola časovo limitovaná , takže trasa smerovala len po tých najatraktívnejších a najnavštevovanejších turistických miestach. 
„ Hneď po celonočnej ceste autobusom sme absolvovali prehliadku časti Greenwich a observatória, kde sa nachádza nultý poludník oddeľujúci severnú pologuľu od južnej. Odtiaľ sme sa vyberali k neodmysliteľnej ikone Londýna mostu Tower Bridge a navštívili sme hrad Tower of London, kde sme si pozreli zbierky kráľovských klenotov a iných zaujímavých historických relikvií.
Na druhý deň exkurzie sme sa vybrali za poznaním do najnavštevovanejších múzeí, kde sme si prezreli zaujímavé exponáty pochádzajúce z oblastí po celom svete, ako napr. múmie v British Museum, pozostatky kostier dinosaurov v Natural History Museum, ako i vyskúšali vedecké experimenty v Science Museum.

Popoludnie sme strávili prechádzkou po Hyde Park, ktorý je považovaný za jeden z najväčších parkov Londýna. Naša púť bola ukončená pri Kensigtonskom Paláci, ktorý je momentálne oficiálnou rezidenciou následníka britského trónu princa Williama a jeho rodiny.
V posledný deň našej exkurzie sme sa presunuli do samotného srdca Londýna na historické pamiatky, akými nesporne sú budovy Parlamentu s vežovými hodinami, ktorých zvon nazvaný Big Ben váži až 13 ton a sú považované za najpresnejšie hodiny na svete. Panorámu tejto časti tvorí i ďalší architektonický skvost - katedrála Westminster Abbey, ktorá je známa ako miesto korunovácie britských panovníkov a panovníčok.

Odtiaľ sme išli cez jeden z najkrajších londýnskych parkov St.James's Park k Buckinghamskému palácu, ktorý je sídlom britskej Kráľovny Alžbety II. a pozreli sme si ceremoniál výmeny kráľovskej stráže. Milovníci umenia prišli na svoje návštevou Národnej galérie nachádzajúcej sa na námestí Trafalgar. Svoje potulky sme ukončili prechádzkou k soche Erosa- boha lásky, ktorá sa nachádza na Picadilly Circus a podvečerné hodiny žiaci vyplnili potulkami po okolitých uličkách, alebo nákupmi na jednej z najrušnejších londýnskych ulíc Oxford Street." povedala nám Mgr. Katarína Čviriková,garant exkurzie.
​​​​​​​
Všetci účastníci podujatia sa vrátili domov nadšení, s nezabudnuteľnými zážitkami.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]