Dnes by už málokto tipoval, že nenápadná budova v blízkosti Hodžovho námestia, obalená v obrovských reklamných plochách, je slávna kaviareň Astória.

Je evidentné, že najlepšie časy má už budova za sebou a celé roky čaká na svoj osud. V pondelok sa uskutočnila dražba, ktorá rozhodla o nových majiteľoch. O aktuálnom vlastníkovi informoval denník Sme.

Mala byť opäť divadlom

Ešte roku 2006 sa magistrát hlavného mesta a firma I.R.P. Slovakia, dnes Gallard, na čele s neslávne známym podnikateľom Igorom Ballom dohodli, že z budovy opäť vybudujú divadlo. Tak ako pri iných Ballových projektoch sa tak nestalo. Jedným z nich je aj dodnes neprerobená Hlavná stanica.

Ballo sa dostal k budove za divokých developerských čias vedenia Andreja Ďurkovského. Primátor sa vtedy, v roku 2003, pre média vyjadril nadšene, že sa s Astorkou konečne bude niečo robiť.

Developer plánoval dokončiť dielo známeho architekta Fridricha Wienwurma, ktorý chcel na kaviareň postaviť ďalšie štyri rezidenčné podlažia. Navrhoval ich ešte pred Druhou svetovou vojnou.

Ak by sa objekt dokončil, doplnil by výšku budov za Astorkou. Tie siahajú do 20 metrov. I. Ballo chcel ešte o dva metre viac. Nič sa však (ne)prekvapivo nerobilo.

Investor tvrdil, že mesto nedodržiava dohodu. To tvrdilo to isté, len v opačnom garde. Na rozdiel od I. Balla malo aj zmluvu. A tak prišla v roku 2011 pokuta 500-tisíc eur. Pre investora, ktorý tvrdil, že budovu je nevyhnutné zbúrať a postaviť novú.

Predaná za menej ako odhadovaná hodnota 

Je tak trochu bizarné, že o jednej pre Bratislavčanov z najcitlivejších zón mesta sa rozhodovalo v inej slovenskej metropole – v Košiciach. Keďže dražba bola situovaná tam, kde pôvodný majiteľ Gallard sídlil. Košickú dražbu o bratislavskú budovu opäť vyhrali Košičania.

Firma sudop Trade Plus získala Astorku len za 1,19 milióna eur a to napriek tomu, že znalecký posudok odhadol jej hodnotu na takmer 1,5 milióna eur.

Firma na svojej webovej stránke tvrdí, že sa venuje projektovej, inžinierskej a obchodnej činnosti. A zrejme sa jej v tom darí, keďže za posledné roky jej rapídne stúpli tržby, ale aj zisky.

Zatiaľ čo rok 2015 uzavrela s tržbami 33,5-tisíca eur a ziskom 8,1-tisíca eur, posledné dva roky sa jej darilo viac. Rok 2017 uzavrela s tržbami 1,54 milióna eur a ziskom 845-tisíc eur. Tržby za predošlý rok boli 1,3 milióna eur a zisk 730-tisíc eur.

Podľa Štatistického úradu firme k týmto výsledkom stačia 3-4 zamestnanci. Na čele košickej eseročky stojí štatutár Marián Husár, ktorý je aj za firmou Wertika plus. Tá sa podľa obchodného registra venuje kúpe a predaju nehnuteľností. Nedarí sa jej ale tak ako sudopu. Tržby nemá žiadne a ziskom sa rok čo rok prepadáva. Dnes je už v mínuse 122-tisíc eur.

Kúpa budovy na opačnej strane Slovenska za viac ako milión eur je evidentmne pri týchto tržbách a ziskoch zaujímavá investícia. TREND Reality sa nepodarilo skontaktovať ani s M. Husárom ani spoločnosťou sudop Trade Plus.  

Napriek tomu, že sa sudopu darí, sídlo firmy je v budove na košickom sídlisku Juh. Nenápadná stavba má v liste vlastníctva má zaujímavé meno – Acrona Capital RE Slovakia. Tá má sídlo okrem Košíc aj v hlavnom meste na Záhradnickej ulici.

Acrona stojí za viacerými developerskými projektmi, prevažne rekonštrukciiami panelákových budov. Jej konateľ Peter Draškovič je zároveň v dozornej rade vo firme Vienna Gate, ktorá stojí za známym vežiakom v Petržalke.

História Astorky

Astorka je miesto, ktoré spôsobilo rozruch už od svojho otvorenia. Podľa dobovej tlače spôsobila „ošiaľ mladých ľudí”. Keď ju v roku 1925 otvorili, ľudia do nej chodili z celého Slovenska.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa