StoryEditor

Krásne pláže, čisté more, moderné letoviská. Bulharsko však ponúka oveľa viac

16.08.2019, 00:00
Bulharsko ponúka oveľa viac než kúpanie a zábavu v prímorských letoviskách.

Albena, Balčik, Pomorie, Primorsko, Zlaté piesky či Slnečné pobrežie. Kto zažil bulharské pobrežie Čierneho mora skôr, zmenu zaznamená okamžite. Ich modernizované letoviská už dnes v ničom nezaostávajú za tými stredomorskými, uvádzajú Lidovky.

Pláže sú tu piesočnaté, väčšinou široké, niektoré z nich lemujú piesočné duny, ktoré im dodávajú osobitý ráz. "Bulhari sa o pláže vzorne starajú. Keďže však patria súkromným firmám, väčšinou sa pripláca za ležadlá a slnečníky," hovorí Jana Hájíčková z cestovnej kancelárie Neckermann.

Len niektoré hotely majú vlastné pláže. More je priezračné a vstup pozvoľný. Navyše, tunajšia klíma je jedinečná. Vzduch pri pobreží obsahuje jódové pary, čo ocenia tí, ktorí trpia chorobami dýchacích ciest.

Veľa hotelov sa orientuje na rodiny s deťmi. Práve medzi nimi je totiž Bulharsko veľmi obľúbené. V niektorých hoteloch majú aj česky hovoriacich animátorov pre deti, napríklad v hoteli Nessebar Beach Resort sú Lollo a Bernie, v hoteli Festa Pomorie je Firáčik a v hoteloch Laguna Park či Imperial Resort je Fantazia Club.

Kto chce mať pokoj, môže zvoliť hotely len pre dospelých, tzv. only adults. A objavujú sa tu aj hotely, ktoré sú zamerané na mladých od 16 do zhruba 35 rokov s dostupnou wi-fi a všadeprítomnými zástrčkami pre prípad, že by niekomu hrozilo vybitie mobilného telefónu.

A program? Jedna veľká párty. Pri bazénoch hráva hudba od rána do večera, pri bare miešajú koktaily. Pre väčšie skupiny tu majú izby, kde sa môže ubytovať až šesť ľudí. Tí, ktorí prídu sami, môžu príslušný hotel požiadať o pridelenie spoločníka približne rovnakého veku a rovnakého pohlavia, aby nemuseli priplácať za jednolôžkovú izbu.

Rieky, jazerá aj kamenný les

Zostať celú dovolenku len na pláži by však bola škoda. Bulharsko totiž ponúka oveľa viac než len kúpanie a zábavu v prímorských letoviskách. Stačí vyraziť len pár kilometrov od čiernomorského pobrežia do vnútrozemia. Požičovní áut je tu dosť. Menšie auto sa dá v auguste požičať na tri dni od 89 eur, v septembri od 58 eur.

Kto má rád krásnu prírodu, príde si na svoje. Len kúsok od letoviska Primorsko, približne pol hodiny jazdy od Burgasu, je prírodná rezervácia okolo ústia rieky Ropotamo. Obklopujú ju početné lužné lesy, skaliská a jaskyne.

Flickr

​Pri jej ústí do Čierneho mora sa týčia najvyššie duny celého Balkánu. Preskúmať rezerváciu môžete aj z loďky. "Keď budete mať šťastie, môžete dokonca vidieť veľkú populáciu vodných korytnačiek," doplňuje Jana Hájíčková z Neckermann.

K pobrežiu Čierneho mora siaha nevysoké pohorie Strandža. Doslova sa skláňa nad Sozopolom, Primorskom, Kitenom, Carevom a Achtopolom. "Krajina je tu plná nedotknutých lesov plných bukov, jelší, brestov a dubov," hovorí Jan Bezděk z českej cestovnej kancelárie Fischer. Rozmanitá je tu aj fauna. Cez neďaleký pevninský most medzi Európou a Áziou sa totiž v minulosti presúvali početné druhy zvierat.

Západne od pobrežia Burgaského zálivu sa zhruba 30 kilometrov do vnútrozemia rozprestiera jazerná planina. "Nájdete tu množstvo sladkovodných jazier, ktoré lákajú na plachtenie či rybolov alebo napríklad len na prechádzku," dáva tip Jan Bezděk. Oblasť je domovom viac ako 300 druhov vtákov, vrátane vzácneho pelikána či sluky.

Z letovísk v okolí Varny môžete vyraziť na výlet do prírodnej rezervácie Baltata v okolí delty rieky Batovo alebo do Balčiku na mys Kaliakra z červených skalísk. A určite sa zájdite pozrieť na Pobiti Kamani čiže Kamenný les.

Flickr

Kultúra aj architektúra

"Ide o takmer 250 hektárov veľké pole kamenných stĺpov, ktorých vek je odhadovaný na 50 miliónov rokov," opisuje Bezděk. Táto prírodná scenéria až sedemetrových stalagmitov sa formovala eróziou a posunmi vápencového podložia okolo paleocénu.

Aj mestá na pobreží Čierneho mora však majú čo ponúknuť. Koho láka história a architektúra, mal by zamieriť na ostrovček Nesebar. Stojí za to prejsť sa kľukatými uličkami s typickými domčekmi, ktorých prízemie je tehlové a poschodie drevené. Nemenej krásny je starý Sozopol na skalnatom polostrove.

Flickr

​Za návštevu však stoja aj dve najväčšie pobrežné mestá - Burgas a Varna. Centrum Burgasu je plné zelene a krásnych promenád so štýlovými reštauráciami. Najkrajší je parkový areál Morské záhrady, ktorý na konci 19. storočia založil český botanik Antonín Novák, údajne podľa vzoru barokových palácov Belvedere a Schönbrunn vo Viedni.

Záhrady sa tiahnu v dĺžke troch kilometrov až k burgaskému prístavisku. Nájdete tu námorné múzeum, akvárium, delfinárium, zoo, kaviarne, ihriská aj letné divadlo. Varna je dôležitým prístavom, a to už od čias starých Grékov.

Dnes je tak jedným z najviac kozmopolitných miest na pobreží. K hlavným pamiatkam patrí katedrála Nanebovzatia Matky Božej, archeologické múzeum a neďaleký palác Evksinograd.

01 - Modified: 2019-05-01 21:13:18 - Feat.: 0 - Title: Prázdne a nenápadné pláže v Taliansku. Užite si dovolenku bez návalu turistov 02 - Modified: 2019-07-22 14:13:49 - Feat.: 0 - Title: Prázdne a nenápadné pláže v Španielsku. Tu ste pravdepodobne nikdy neboli 03 - Modified: 2019-08-12 13:28:36 - Feat.: 0 - Title: Chorvátske ostrovy bez davov. Kam vyraziť a ako sa tam dostať?
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:29