Emisia dlhopisu

Ak vláda alebo korporácia potrebujú získať nové financie, často najvýhodnejším spôsobom je emitovať dlhopis. Dlhopisom získajú prostriedky na presne stanovenú dobu, pričom investorom platia pravidelný úrok – kupón. Emitent získa lacné a stabilné financovanie, investor pevný výnos.

Ak je napríklad cena dlhopisu 100-tisíc eur, splatnosť päť rokov a kupón tri percentá, tak investor môže počítať s tým, že každý rok od emitenta zinkasuje fixnú sumu 3 000 eur a na konci splatnosti dlhopisu celú svoju istinu 100-tisíc eur. Ak, samozrejme, emitent neskrachuje.

Cena dlhopisu sa mení

Napriek tomu, že cash-flow dlhopisu je dopredu daný, hodnota dlhopisu nie je stabilná. Ak by chcel investor dlhopis počas jeho životnosti predať, len sotva sa mu to podarí za cenu 100-tisíc eur. Prečo?

Pretože počas životnosti dlhopisu sa menia dôležité parametre ovplyvňujúce jeho cenu, pravdepodobnosť krachu emitenta a výška trhových úrokových sadzieb. Cena dlhopisu preto osciluje okolo úrovne 100-tisíc.

Bankrot a cena dlhopisu

Ak sa zrazu zistí, že spoločnosť, ktorá dlhopis emitovala má finančné ťažkosti, jeho cena začne klesať. Je prirodzené, že investori obávajúci sa o zdravie spoločnosti sa budú snažiť dlhopisu zbaviť. Jeho cenu tak budú tlačiť nižšie.

Napríklad v prípade obáv o krach Grécka v roku 2011 hodnota dlhopisov krajiny klesala z úrovne 100-tisíc eur až ku 40-tisíc eur. To znamená, že investori, ktorí sa obávali o krach Grécka, zobrali radšej stratu 60-tísíc eur, aby neprišli o celú investíciu. Na druhej strane investori, ktorí vtedy tento dlhopis kúpili, robili tak preto, lebo mali potenciál dostať pri jeho splatnosti celú jeho nominálnu hodnotu 100-tisíc eur. Ukázalo sa, že spravili veľmi dobre.

Inverzná cena a výnos

Ak sa mení cena dlhopisu, mení sa aj jeho výnos. Výnos dlhopisu si netreba zamieňať s úrokom – kupónom, ktorý emitent platí. Ak investor kúpi dlhopis s nominálnou hodnotou 100-tisíc eur, s kupónom tri percentá a so splatnosťou desať rokov napríklad za 50-tisíc eur, tak nebude zarábať iba na úrokoch 3 000 ročne, ale zarobí aj na istine pri splatnosti dlhopisu ďalších 50-tisíc eur.

Jeho výnos tak bude omnoho vyšší ako tri percentá. V prípade podobnej situácie ako v roku 2011 s gréckymi dlhopismi, bol reálny ročný výnos z takejto investície až 18 percent.

Preto pokiaľ cena dlhopisu klesá, výnos do splatnosti dlhopisu rastie. A opačne, pokiaľ by cena dlhopisu rástla, jeho výnos do splatnosti sa zmenšuje. Cena a výnos dlhopisu majú inverzný vzťah.