Pop či alternatíva? Peter „Ďuďo“ Dudák videl vždy iba dobrú pesničku

Len málo osobností dokázalo zjednotiť slovenskú hudobnú scénu a jej fanúšikov tak ako on. Kým sa niektorí sporili o tom, kto je ešte alternatíva a kto už príliš mainstream, jeho trápila len jediná vec. Ako zložiť pieseň, ktorej kvality budú samy osebe argumentom, že hudba pozná len jedinú podstatnú kategorizáciu. Buď je dobrá, alebo nie.

15.08.2019 18:36
debata (2)
Peter Dudák si získal rešpekt nielen ako... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Peter Dudák Peter Dudák si získal rešpekt nielen ako skladateľ, multiinštrumentalista a producent, ale aj ako vľúdny a pokorný človek.

Peter Dudák, ktorému blízki nepovedali inak ako „Ďuďo“, sa namiesto rozdielov vždy sústredil skôr na prieniky. Rešpekt naprieč celým muzikantským spektrom si však nezískal len ako skladateľ, multiinštrumen­talista a producent, ale aj ako vľúdny a pokorný človek vždy ochotný podať pomocnú ruku. Spevák a gitarista skupiny Hex v stredu podľahol rakovine pankreasu. Mal len 46 rokov.

„Dňa 14. 8. 2019 nás po dlhej a ťažkej chorobe opustil náš kamarát, brat, priateľ. Cítime nekonečnú bolesť. Aj napriek tomu, že sme už dlhší čas boli konfrontovaní s krutou realitou, stále nevieme túto informáciu pochopiť. Ďakujeme za krásnych spoločných 30 rokov, nekonečné množstvo spoločnej radosti, zážitkov a všetkého, čo si nám v živote doprial. A nebolo toho málo. Nikdy nezomrie ten, ktorý žije v piesňach a našich srdciach… Ďuďko, ďakujeme za všetko a dávaj na nás pozor…“ reagovali v spoločnom vyhlásení členovia kapely Hex, ktorí si práve tento rok plánovali pripomenúť 30 rokov na scéne.

Na koncertných pódiách sa prestal objavovať už počas minulého roka. Po tom, čo mu lekári diagnostikovali rakovinu pankreasu, podstúpil onkologickú liečbu. V Hexe ho medzitým na poste speváka vystriedal Peter „Šarkan“ Novák z kapely Žena z lesoparku. Všetci verili, že pôjde o dočasný zástup, spevákovi sa dokonca polepšilo a koncom roka sa začal postupne vracať pred publikum. Entuziazmus a viera v uzdravenie ho neopúšťali do poslednej chvíľky, choroba však nakoniec vyhrala.

The Cure za päť korún

Peter Dudák nebol typickým rockerom. Nikdy sa nepotreboval na scéne predvádzať. Bol skôr melancholickým autorom, ktorý za seba nechávať hovoriť hudbu. Na klavíri hral už od svojich šiestich rokov, neskôr vyštudoval kompozíciu na Vysokej škole múzických umení. S Tomášom „Yxom“ Dohňanským sa poznali prakticky odmalička, keď spolu vyrastali na bratislavskom sídlisku Ružinov. Nápad založiť spoločnú skupinu vraj prišiel ešte v pionierskom tábore. Pôvodný názov Hexenšus nakoniec skrátili na Hex. Keďže obaja vyrastali v 80. rokoch, najskôr počúvali hlavne Duran Duran či Depeche Mode. Zásadný vplyv však prišiel v podobe skupiny The Cure.

„The Cure nás intenzívne inšpirovali práve v období, keď sme dávali dokopy partiu. Istý čas nás dokonca volali ,bratislavskí Cureʻ alebo ,Cure za päť korúnʻ,“ spomínal minulý rok Peter Dudák pre Pravdu na svoje začiatky. Tie sa spájajú s ďalším významným okamihom, Nežnou revolúciou. Vtedajším študentom prišlo vhod, že v novembri 1989 nemuseli veľmi chodiť do školy, voľný čas vraj využili najmä na nácviky. Prvý koncert odohrali 17. februára 1990 v bratis­lavskej Petržalke. Išlo o jednu z prvých porevolučných skupín inšpirovaných gitarovým zvukom Západu, ktoré sa snažili preraziť na lokálnej scéne. Podarilo sa to, aj bez anglických textov.

Peter „Ďuďo“ Dudák počas koncertu skupiny Hex v... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Peter Dudák Peter „Ďuďo“ Dudák počas koncertu skupiny Hex v roku 2014.

Popularita a záujem médií ich zastihli v pomerne mladom veku. „Vtedy som bol mladý chalan pobláznený zo všetkého, čo sa dialo okolo kapely. Boli to bláznivé deväťdesiate roky. Teraz kapelu vnímam ako seriózne zamestnanie, ktoré robím s väčším odstupom, ale stále veľmi rád,“ priznal Dudák pre Pravdu v roku 2015. Čo sa týka prvých rokov slávy, vyjadril sa len veľmi zmierlivo. Členovia kapely mali totiž v kuloároch povesť „drzáňov“, ktorí sa odmietali podriadiť pravidlám hudobného biznisu. Upokojili sa až po pár rokoch. Odvtedy sa opäť začali objavovať na spoločenských akciách.

Nos na hity

V deväťdesiatych rokoch Peter Dudák diaľkovo vyštudoval ekonómiu. Nevedel, ako to s kapelou dopadne, a nechal si otvorené zadné vrátka. Nakoniec sa rozhodol pri kapele zotrvať. Stal sa jej spevákom aj napriek tomu, že si uvedomoval nedokonalosti svojho hlasu. „Výhodou môjho hlasu je to, že je ľahko rozpoznateľný. Ľudia podľa neho identifikujú Hex. S vekom prechádzam do nižších polôh, v ktorých sa mi spieva príjemnejšie. Mám vlastne hlboký hlas, hoci výšky utiahnem,“ priznal pre Pravdu. Viac ako spev ho však definovala skladateľská a producentská poloha a citlivý prístup k piesni. Za sebou nechal množstvo hitov ako Keď sme sami, V piatok podvečer, Nikdy nebolo lepšie či Vetroň.

„Na prvom mieste je vždy pesnička, obsah, potom, samozrejme, aj forma, teda aranžmány, a nakoniec aj zvuk. Primárne ide vždy o to, aby sme urobili pesničku, ktorá by sa potom dala zahrať na španielke,“ objasnil minulý rok Dudák pri príležitosti vydania nového albumu Tebe. Ako dodal, veľmi sa tešil, keď svoje piesne náhodou počul počas prechádzky na Kolibe od mladej partie ľudí. A to tesne po tom, čo si spievali skladby od skupiny Billy Barman. Kapela Hex sa podľa neho vždy pohybovala na hranici medzi stredným prúdom a alternatívou. Kým v začiatkoch ich každý označoval ako indie kapelu, neskôr sa dostali do mainstreamu. On však „škatuľky“ nikdy neriešil. „Slovenský trh je maličký, preto tu vznikajú práve takéto delenia. Sektárske škatuľkovanie nie je nikdy šťastné,“ vysvetlil.

Na Petra Dudáka si v príspevku na sociálnej sieti Facebook spomenul aj hudobný dramaturg a publicista Juraj Čurný. „Ďuďo bol (na pódiu) zrejme tým najplachejším lídrom kapely, akého som mal možnosť zažiť. Na druhej strane bol jasným hudobným mozgom kapely, ktorý vedel skomponovať, zaranžovať a aj nahrať zdanlivo jednoduché pop-rockové skladby tak rafinovane, že až s odstupom času oprávnene zisťujeme, koľko skvelého všestranného umeleckého talentu do nich vedel vložiť.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hex #The Cure #Tomáš „Yxo“ Dohňanský #Peter Dudák