Milovaný a nenávidený Diego Maradona

NETKY.SK • 15 August 2019, 15:00 • 2 min
Milovaný a nenávidený Diego Maradona

Futbalista Maradona, ktorého prestup do talianskeho tímu mal znamenať koniec jeho kariéry, sa za niekoľko rokov stal uctievaným Bohom. Ako zvládal slávu v meste, v ktorom by aj samotný diabol potreboval ochranku?

slovakia

left justify in out

Každý fanúšik futbalu, či už starý alebo mladý, pozná meno Maradona, avšak pravého Diega pozná málokto. Tento skromný chlapec pochádzajúci z najchudobnejšej časti Argentíny bol napriek ťažkým začiatkom pre Taliansko vykúpením.

 

Do Neapolu prišiel Maradona 5. júla 1984 za rekordnú prestupovú sumu. Jeho najbližších sedem rokov sa malo stať peklom, no opak bol pravdou. Maradonovo neapolské obdobie sa stalo najvýraznejším úsekom jeho životnej cesty. Bol to príbeh ako zo sna. Tento hráč priviedol Neapol k titulu, no sláva, nátlak a škandály obrátili jeho život hore nohami.

 

img

 

DIEGO MARADONA je tretím celovečerným dokumentárnym filmom tímu, ktorý tvoria Asif Kapadia (režisér), James Gay-Rees (producent), Chris King (strihač) a Antonio Pinto (hudobný skladateľ). Originálne zábery vo filme pochádzajú priamo od futbalistovho agenta, ktorý sa v osemdesiatych rokoch rozhodol, že Maradonov život zdokumentuje. Najal dvoch kameramanov, ktorí ho sprevádzali niekoľko rokov ako aj na ihrisku, tak aj v domácom prostredí.

 

Ukázalo sa však, že získanie týchto filmových záznamov bolo len prvým krokom na dlhej a kľukatej ceste. Producent James Gay-Rees spomína: „Všetky záznamy boli úplne chaotické. Boli medzi nimi duplikáty. Boli tam záznamy rozdelené na dve časti, rôzne verzie tej istej veci a celé to bolo trochu amatérske. Ale bolo tam veľa nahrávok z domáceho prostredia, a to nás zaujalo.“

 

img

 

Celým filmom nás sprevádza samotný Maradona a jeho rodina či priatelia. Režisérovi sa poradilo Maradonu prinútiť, aby prehovoril o najkontroverznejších a najcitlivejších aspektoch svojho súkromného života: prečo skončil v Neapole, o zápase proti Anglicku na Svetovom pohári v roku 1986, o rodine, ženách, drogách, problémoch so svojimi deťmi. Práve originalita a možnosť nahliadnuť do súkromia tohto futbalového „poloboha“ sa stali dôvodom, že tento dokumentárny film zaujme nielen futbalových fanúšikov, ale aj tých, čo o futbal „ani nezakopnú“, no majú radi silné príbehy.

 

img

 

Rovnako ako pre mnoho divákov, aj pre tvorcov filmu a rešeršistky bolo niekedy náročné mať Maradonu rád. Či už ho však milujete, alebo nenávidíte, málokto na Diega Maradonu môže zabudnúť. Snímka vyzdvihuje jeho odkaz, predvádza jeho genialitu novému publiku a vrhá svetlo na vnútorných démonov, ktorí ho sprevádzali temnými chodníkmi jeho života. Je to Diego proti Maradonovi aj proti zvyšku sveta – a je to neuveriteľne čarovné. 

 

img

 

Tento neskutočný príbeh vám prináša Continental film a premiéra v našich kinách sa uskutoční už dnes, 15.08.2019.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies