BinckBank Tour: Kopce využil skúsený Wellens, o novom lídrovi rozhodol fotofiniš

Články
Tim Wellens

zdroj: twitter.com/LesoirSports

Štvrtá etapa pretekov BinckBank Tour priniesla prvé kopce. Na trase dlhej iba 96 kilometrov sa nachádzali tri okruhy, v ktorých dominovali krátke výbušné stúpania Mur de Saint-Roch (1,1 km; 11,5%) a ešte jeden kilometer s ôsmimi percentami. Finišovalo sa v meste Houffalize vo Valónskom Belgicku.

Ako aj ostatné dni, dnes si na jazdcov taktiež počkal dážď a mokré cesty. Hneď po štarte zaútočili domáci Iljo Keisse (:qst:) a Stan Dewulf (:lts:). Na prvom prejazde kopca Saint-Roch sa im podarilo utvoriť si minútu a pol náskoku. Vzadu za nimi panovalo tvrdé tempo, keď ťahal najmä celok Jumbo-Visma. Opäť sa skvele ukazoval Laurens De Plus (:tjb:) – jazdec, ktorý svoje tempárske schopnosti na kopcoch ukazoval aj na Tour de France.

Na méte šesťdesiat kilometrov do konca začal mať prvé problémy vedúci pretekár Sam Bennett (BOH). Na šprintéra – síce v ohromnej forme – boli krátke rýchle kopce priťažké. Ďalšie ataky definitívne zbavili Íra všetkých šancí v dnešnej etape, no možnosť na štvrté víťazstvo určite nájde na zajtrajšej rovine.

Tvrdé útočné tempo už dlhšie trhalo pelotón, mnohí jazdci z neho vypadávali. 46 km pred koncom sa z hlavnej skupiny odtrhla malá skupinka a dotiahla pôvodný únik. Boli v nej: Zdeněk Štybar (:qst:), Iljo KeisseTim Wellens (:lts:), Stan DewulfLaurens De PlusGreg Van Avermaet (:ccc:), Søren Kragh Andersen (:sun:), Jay McCarthy (BOH) a Simon Clarke (:efd:). Na oklieštený pelotón za nimi mali náskok 30 sekúnd.

Po chvíli odpadol od útočníkov Keisse. 39 km pred cieľom svojich nastúpil Wellens a Belgičan sa 6 km držal s malým náskokom na čele pretekov. Onedlho však bolo po jeho sólo pokuse, keďže predná skupina spolupracovala. Neskôr sa to ešte všetko spojilo, čiže na čele sa 33 km pred páskou ustálila grupa zložená z tridsiatich jazdcov.

Posledné kolo

Po dnešnom predposlednom prejazde cieľom na značke 28 km do konca sa De Plus rozhodol zaútočiť z hlavného pelotónu a neskôr sa k nemu pridali Wellens a supertalent Marc Hirschi (:sun:), ktorý má iba 20 rokov. Tento veľmi nebezpečný únik sa pozdával aj Iván Garcia Cortinovi (:bmt:), ktorý nastúpil a tempom si dolepil nádejne vyzerajúci pokus pomerne ďaleko od pásky.

Štvorica sa ustálila na líderskej pozícii etapy s náskokom 35 sekúnd na skupinu za nimi. Pohyb nebezpečného Wellensa a dravých mladíkov nezachytili borci z Deceuninck – Quick Step. Napríklad Philippe Gilbert (:qst:) alebo Bob Jungels (:qst:) vôbec nevyzerali dobre. Štybar už niekoľko síl predtým minul a musel sa spoliehať, že nejaký iný tím sa podujme na ťahaní pelotónu. O niečo sa po chvíľach váhania snažili celky Mitchelton-Scott alebo EF Education First. Quick Step ešte ukazoval náznaky snahy, no sila nebola dnes na ich strane, aj keď pred etapou patrili ich elitní lídri k favoritom.

Na zlatom kilometri – troch šprintérskych prémiách v priebehu 1000 metrov – si po šesť sekúnd prišli Wellens Hirschi, bonus troch sekúnd sa ušlo De Plusovi Cortinovi. Hlavne prvá prémia bola dosť tesná, medzi mladí Hirschi a De Plus si nič nedarovali. V priebehu ďalších kilometrov sa náskok prvej skupiny zvýšil na 50 sekúnd, čiže 10 km pred koncom bolo už viac-menej isté, že jeden z útočníkov si zoberie víťazstvo. Z partie ešte vypadol Španiel Garcia Cortina.

5 km pred koncom boli stále na čele De PlusHirschi a Wellens. Z pelotónu ešte zaútočili Olivier Naesen (:alm:), Michael Valgren (:ddd:) a dostihli Cortinu.

Záver

V poslednom kilometri sa po viac pasívnych kilometroch spolupráce dostal na špicu Belgičan De Plus . Ten nemal spomedzi tria najlepšiu dynamiku a musel tak zaútočiť čo najskôr, no jeho jediný výstrel nevyšiel.

O etapu si to rozdali Wellens Hirschi. Druhý menovaný Švajčiar vyštartoval v posledných 200 metroch a na niekoľko sekúnd sa dostal pred Wellensa, no Belgičan si skúsene postrážil svoje sily a vyštartoval spoza kolesa jazdca Sunwebu v posledný možný moment. Na pásku po falošnej rovinke došla najlepšia dvojička koleso na koleso a o víťazovi musel rozhodnúť až fotofiniš.

Tim Wellens vyhral štvrtú etapu BinckBank Tour. Ukázal, že sa mu darí na kopcovitom, ardenskom profile a v zhoršenom počasí. O Wellensovi je známe, že obľubuje práve dážď a chlad. Na tomto podniku získal vo veku 28 rokov už štvrtú etapu, pričom preteky celkovo vyhral v rokoch 2015 a 2014, ešte pod názvom Eneco Tour. Klasikár finiš poznal, keďže dva jeho triumfy prišli práve v Houffalize. To mu aj pomohlo pri vyčkávaní na správny moment nástupu. Ten jeho protivník neodhadol.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Ide o mimoriadne emotívny úspech pre celý tím Lotto Soudal, ktorý predčasne minulý týždeň opustil Bjorg Lambrecht. Mladý Belgičan tragicky zahynul na Okolo Poľska.

Druhá došla za nimi skupina CortinomValgrenom Naesenom, Tí stratili 23 sekúnd. Od siedmej priečky prichádzal pelotón, kde boli jazdci ako Kragh AndersenVan Avermaet, Štybar alebo Bettiol.

Fotofiniš:

zdroj: twitter.com/BinckBankTour

Celkové poradie:

Tim Wellens sa dostáva do dresu pre lídra celkovej klasifikácie. Druhý je vďaka bonifikáciám Marc Hirschi, tretí Laurens De Plus. Všetci by mali mať potrebné kvality aj v časovke alebo na kockách, aby sa udržali na popredných priečkach. Posledná etapa ale určite nenechá chladných favorizovaných klasikárov, ktorí sú nižšie v prvej desiatke.

Sam Bennett napokon nestratil ani minútu. Keďže vďaka trom etapám získal tridsať bonusových sekúnd, udržal sa v prvej desiatke na 4. mieste.

Zajtra je na programe posledná šprintérska etapa. Potom sa GC rozhodne v krátkej časovke a následne vo flámskej klasikárskej etape.

Posledný kilometer:

Profil 4. etapy:

zdroj: la-flamme-rouge.eu

Výsledky 4. etapy:

1.Tim Wellens (Bel):lts:2:20:41
2.Marc Hirschi (Swi):sun:
3.Laurens De Plus (Bel):tjb:00:05
4.Ivan Garcia (Spa):bmt:00:23
5.Oliver Naesen (Bel):alm:
6.Michael Valgren Andersen (Den):ddd:00:26
7.Mike Teunissen (Ned):tjb:
8.Søren Kragh Andersen (Den):sun:00:33
9.Dion Smith (NZl):mts:
10.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:

Celkové poradie: 

1.Tim Wellens (Bel):lts:13:32:46
2.Marc Hirschi (Swi):sun:0:00:04
3.Laurens De Plus (Bel):tjb:0:00:14
4.Ivan Garcia (Spa):bmt:0:00:36
5.Mike Teunissen (Ned):tjb:0:00:38
6.Oliver Naesen (Bel):alm:0:00:39
7.Michael Valgren Andersen (Den):ddd:0:00:42
8.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:0:00:49
9.Simon Clarke (Aus):efd:
10.Søren Kragh Andersen (Den):sun:

 

Zdroj: binckbanktour.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár