Domov » Žurnál+ » Autor: jana ranincova

Žurnál+

Ako si zariadiť ateliér (keď nemáte ateliér)

jana r. » Blogy / 2019-08-15 17:00:01 /  9 komentárov / 30 lajkov

Milujem svoj byt. Je svetlý, útulný, vzdušný. Moje návštevy sa zhodujú, že v ňom panuje príjemná atmosféra a dobre sa v ňom cítia. Je však dosť malý. Keď som ho zariaďovala, bolo mi jasné, že do malej obývačky budem musieť rozumne vtesnať viac ako len gauč, konferenčný stolík a knižnicu. Vedela som, že mi bude slúžiť aj ako galéria a pracovňa. A tak televízia ustúpila obrazom, darovaným aj kúpeným, a v najsvetlejšom rohu pri okne našiel svoje miesto menší písací stolík.

Keď je vaša pracovňa súčasťou obývačky, musíte ju trochu tomuto faktu prispôsobiť. Pracovná stolička je vlastne kreslo ladiace s gaučom, stolík ladí s ostatným nábytkom a celé to nenarúša celkový pohodový a oddychový obývačkový feeling (teda pokiaľ máte ten svoj kútik uprataný, čo ja skoro nikdy nemám, a preto sa neuveriteľne teším na moment, keď môj ateliér bude izba s dverami a nie len stôl a stolička v rohu miestnosti, kam vedú prvé kroky každej návštevy :) ).

Okrem dobrého svetla, ktoré pri práci potrebujete, je dobré myslieť aj na to, kde budete všetky svoje umelecké potreby skladovať. Stolík si nájdite taký, ktorý má aspoň jednu-dve zásuvky, prípadne postranné poličky, kam viete odložiť rezačku na papier, malé plátna, hárky papiera, sketchbooky, prípadne iné veci, ktoré používate pri práci... Takisto som sa rozhodla zarámovať vzorkovníky akvareliek a položiť si ich natrvalo na stolík. Farby sú pekné a rám je jednoduchý biely, nijako ma tam neruší a nezaberá miesto, a zároveň mám vzorkovník stále pred očami a nemusím ho zakaždým niekde hľadať.

Osvedčil sa mi aj kovový vozík s troma poličkami, ktorý mi slúži ako odkladací priestor na farby, štetce, perá, záverečné laky, tuše, krycie médiá... a všetko, čo musí stáť vo vzpriamenej polohe. Vrchná polička je poličkou na všetko a hlavne na nej stojí jedna z dvoch pracovných lámp.

Kedysi mi tento vozík slúžil aj na odkladanie obálok, farebných papierov, ktoré používam pri fotení, baliaceho materiálu, blokov akvarelového papiera... Ale to bola katastrofa tam niečo hľadať, pretože som vždy musela všetko vybrať von, aby som sa dostala k tomu, čo som práve potrebovala (lebo to, čo potrebujete, je zásadne vždy naspodku).

Vynikajúcim riešením je nástenný organizér na časopisy a noviny... Môj je kovový a pevný, presne na centimeter sa mi zmestil vedľa okna a podarilo sa mi do neho rozumne naskladať všetky papieroidné veci, ktoré sa mi predtým bez ladu a skladu kopili vo vozíku. Mám k nim omnoho lepší prístup a prehľad, čo kde je.

Využitie dostali aj všetky škáry a medzery... Za stolíkom skladujem maliarsky stojan, medzi knižnicou a vozíkom zase veľké plátna a preglejkové podložky na akvarel.

Napriek tomu, že som sa obávala, aby tento môj pracovný kútik nespôsobil v obývačke veľký chaos, myslím, že sa mi to podarilo udržať na úrovni malý milý chaosík. Samozrejme, že keď práve maľujem, tak to vyzerá o dosť horšie, ale vtedy si väčšinou návštevy nevolám :)
Podstatné je, že ten svoj malý kútik mám. A možno bez neho by moja obývačka pôsobila uhladenejšie a hlavne upratanejšie, ale veľmi by mi chýbal.

A čo vy, ostatní kreatívci? Ako sa vám podarilo vtesnať vaše pracovné miestečko do bytu či domu? Máte ten luxus samostatnej miestnosti len pre vás a vaše aktivity, alebo ste takisto museli čarovať s priestorom, aby ste si ukradli niečo z tých pár metrov štvorcových, ktoré boli k dispozícii? Máte nejaké úložné know-how na materiály a hotové výrobky? Budem rada, ak sa o ne podelíte :)

Komentáre

Vyshija Parádny článoček:) Veľmi efektne a zároveň príjemne zorganizované . Tiež zatiaľ nemám atelierik ukrytý za dverami. Ja som sa snažila trošku prispôsobiť miesto v spálni. Návšteva ho nevidí a drahý si už nejako zvykol. A ako to u mňa býva, akonáhle začnem tvoriť, je ma v celom byte veľa.......:):)

2019-08-12 16:47:392x

Raninis Dakujem... :) Spalna je tiez fajn alternativa, zial, do mojej sa zmestila len postel a nocne stoliky :) takze sa musim uspokojit s kutom v obyvacke... drahy sa naposedy prezehnaval ked som mu spominala, ze ma vzdy bavilo robit s hlinou, uz mal pred ocami hrnciarsky kruh vedla gauca :))

2019-08-13 09:39:081x

a.d.e.l Útulné to máš :-) Ja sním o ateliériku♥ V našom trojizbáku s dvomi dietkami nieje moc miesta na zvlášť priestor,tak väčšinou tvorím v kuchyni.Je prepojená s obývkou,tak aspoň vidím na všetkých :-D V spálni máme pracovný stôl a tam mám tlačiareň,skener a pár vecí,všetok materiál mám v našej mini komôrke a stále sa plní viac a viac :-D Môj muž tam má svoju polku s náradím a len nadáva,ked sa tam ocitne niečo nové a nevie sa tam už hýbať :-D Takže tiež som tak všade po byte,ale poctivo si upratujem po sebe.A plus najmenší člen berie všetko na čo dočiahne :-)

2019-08-16 09:49:281x

elendicant celé skvelé :D zaujala ma stolička, lebo pokukujem po podobnej. zaujímalo by ma, ako si s ňou spokojná. ja mám svoj kútik, resp. kút tiež v obývačke, pod oknom mám veľký biely stôl (má 2 m a mohol by byť kúsok stabilnejší), doplnený samostatnými policami, ktoré sú z rovnakej kolekcie ako stôl. ladila som farebne aj k obývačke, ale nakoniec, ak je na stole kreatívny neporiadok, ten doladiť neviem. aj som si myslela, že bude celý kút do oka bijúci, ale moje návštevy ho viac menej prehliadajú, lebo vedia, čomu sa venujem a ja som im za to veľmi vďačná :) a aj rodine. deti mi do vecí nejdú a manžel ich prechádza bez poznámok - a to je najviac ;)

2019-08-16 11:13:271x

EvaLiptakova Mám to momentálne presne tak isto :-)

2019-08-16 16:53:571x

Raninis a.d.e.l, naradie je u nas samostatna kapitola :) takze raz okrem atelieru dufam, ze bude aj nejaka ta dielba, nech sa mozeme realizovat obaja :)

2019-08-16 22:46:24

Raninis Baboo, dakujem. stolicka je super, je pohodlna a ked potrebujem, jednoducho ju otocim o 180 stupnov a mam kreslo pre navstevu :)

2019-08-16 22:49:48

elendicant @Raninis a nerobí ti "čmuhy" na podlahe? to je pripomienka č. 1 :)))

2019-08-20 14:54:38

Raninis @Baboo, nerobi veru, kolieska idu lahko (hlavne ked na nej sedis).. mam svetlu podlahu, smuhy by som si isto hned vsimla :)

2019-08-20 14:59:49

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

Raninis
Raninis
49 predaných ks, 23 hodnotení

Reaguje do 1 hodiny

obrazy a obrázky, inšpirované hlavne prírodou, zvieratkami a rastlinkami :)

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »