8.6 C
Slovakia
piatok, 29 marca, 2024
spot_img
FestivalyVýber z európskej scény na Hip Hop Kempe 2019

Výber z európskej scény na Hip Hop Kempe 2019

hip hop kempAj keď je program festivalu Hip Hop Kemp, ktorý štartuje už dnes večer a potrvá do 17. augusta, nastavený primárne na amerických interpretov, európska scéna má v ňom tiež svoje miesto. Dopĺňa pestrú mozaiku hip hopových štýlov a prejavov. Vybrali sme štyroch účinkujúcich, ktorí si zaslúžia vašu pozornosť.

Francúzska crew Hocus Pocus dokazuje svoju kvalitu už dlhodobo. Francúzština je zvukomalebná, a hoci jej nemusíte rozumieť, nejako intuitívne cítite, čo vám chcú prostredníctvom nej povedať. Sexteto MC sa s jazykom a jeho prejavom zmyselne a zmysluplne hrá. Do toho elektronické beaty s jazzovými podkladmi. Rozpadli sa, aby sa mohli ešte raz vrátiť: silnejší ako kedykoľvek predtým.

Hocus Pocus – Hip Hop ? feat The Procussions

S holandčinou je to ešte ťažšie než s francúzštinou. Chýba jej elegancia francúzštiny a univerzálnosť angličtiny. To si dobre uvedomujú raperi z holandského zoskupenia Dope D.O.D., ktorí adaptovali angličtinu do svojho horor rapu. Ten je temný, tmavý a násilný, odpudzuje aj k sebe priťahuje. V ich bláznivých príbehoch sa nadáva, pije, fetuje, kradne, bije, vraždí a znásilňuje. Prezentujú násilný svet, ktorý je okolo nás a pred ktorým zatvárame oči.

Dope D.O.D. – Ridiculous

Z britského hip hopu vykukuje grime, ale aj raperi s undergroundovým zvukom ako napríklad Da Flyy Hooligan. O raperovi s nezmazateľným prízvukom je čoraz viac počuť a na rapovej scéne spravil okolo seba poriadny humbuk. Pražáci s ním mali čo do činenia počas jeho supportu na koncerte GZA. Teraz si prichystal festivalový set, ktorý rozbije všetky predsudky o britskom hip hope.

Da Flyy Hooligan – PinRolls II

VecTono S. Dve osobnosti s pevnými názormi aj postojmi, ale i zvláštnym – netradičným zmyslom pre humor. Pri slovách o superskupine treba byť opatrný, no zdá sa, že Ultrazvuk je nadčasový projekt. Vyšperkovaný zvuk aj prejav, obsah aj forma vo vysokej kvalite. Dvaja rozohrávači aj útočníci, ktorí sa neboja pichnúť do osieho hniezda v skorumpovanom štáte, aby hneď na to vážne témy vystriedala bezhraničná zábava.

Ultrazvuk – Majitelia hry

 

spot_img