Poľský sever a Gdansk: Netypická letná destinácia (foto)

Marka Zacková
Marka Zacková
Pri cestovaní po Poľsku sa človek dozvie omnoho viac o neslávnej a veľmi smutnej histórii tejto krajiny a veľa aj o celej Európe.
Marka Zacková

Marka Zacková

Poľský sever a Gdansk: Netypická letná destinácia (foto)
Pri cestovaní po Poľsku sa človek dozvie omnoho viac o neslávnej a veľmi smutnej histórii tejto krajiny a veľa aj o celej Európe.

Po minuloročnej letnej dovolenke vo švédskom Bohusläne sme sa tento rok opäť rozhodli vycestovať za morom na sever. Pred horúčavami sme utekali tentokrát do Poľska. 

Poľsko sa mi dlho spájalo len s trhmi v Nowom Targu a Nowom Saczi, no aby som tam šla na letnú dovolenku, na to som mala príliš veľké predsudky. Až kým som sa pred pár rokmi sama nevybrala na výlet do Gdanska.

Navštívila som západné mestečká a prišla až na sever k moru. Ohúrilo ma vtedy svojou nečakanou krásou a históriou. Preto sme sa tento rok rozhodli, že túto oblasť prebádame ešte raz spolu s manželom a synom. 

Na celý výlet sme si vyhradili dva týždne. Poľsko je celkom veľké a keďže sme nechceli celé dni len šoférovať, urobili sme si po ceste dve zastávky. Prvá bola vo Vroclave a druhá v Poznani. Obe tieto mestá sú nádherné a oplatí sa v nich stráviť pár dní.

Gdansk

Naším hlavným cieľom bol ale Gdansk a severné pobrežie. Toto mesto má všetko, čo od dovolenky očakávate. Ulice sú rušné ako v Ríme, ale viete nájsť aj tiché romantické miesta, architektúra je ako zo severskej rozprávky, grilované rybky chutia lepšie ako tie v Chorvátsku a všetko to stojí poľské ceny.

Poľsko sa mi dlho spájalo len s trhmi, no aby som tam šla na letnú dovolenku, na to som mala príliš veľké predsudky.

Jedine na pláži si treba zvyknúť na vietor (čo šikovní Poliaci vyriešili postavením zábrany okolo svojej deky, my sme to nazvali poľská predzáhradka :)) a voda nie je najčistejšia, pretože obsahuje menej soli ako more na juhu Európy.

V Gdansku sme strávili celý týždeň, takže polovicu svojej dovolenky. Bývali sme priamo v centre mesta, robili si prechádzky a výlety do okolia. Auto sme skoro vôbec nepoužili, lebo do najbližších miest sa dá dostať medzimestským vlakom, ktorého cesta trvá kratšie ako autom. 

Gdansk bol historicky bohaté a samostatné mesto a jeho prístav bol veľmi dôležitý. Vďaka tomu má veľmi pekné centrum, ktoré sa dá objavovať celý deň. V medzivojnovom období bol dokonca nezávislou krajinou.

O jeho historickej dôležitosti svedčí aj to, že ho ako prvé napadli nacisti a práve tu neďaleko vo Westerplatte sa začala druhá svetová vojna. V histórii zohral dôležitú úlohou aj o päťdesiat rokov neskôr, lebo v jeho lodeniciach pracoval Lech Walesa a tu vznikla Solidárnosť (prvé slobodné odborové hnutie).

Gdansk má krásne námestia, romantické uličky, promenády popri rieke, veľa fotogenických miest a možností na výlety loďou. 

Tento rok uplynulo od týchto udalostí tridsať rokov a mesto si to pripomína napríklad svetelnou projekciou na jednom z mostov. O druhej svetovej vojne sa toho dozviete najviac vo veľkom interaktívnom múzeu druhej svetovej vojny. Lístky sa oplatí objednať vopred a na jeho návštevu si vyhraďte celý deň. V utorok, keď je vstup zdarma, sa dovnútra takmer nedá dostať.

Samotné mesto má krásne námestia, romantické uličky, promenády popri rieke, veľa fotogenických miest a možností na výlety loďou. Jeho typickou črtou sú úzke vysoké domy a v takomto štýle stavajú aj novostavby, v čom by sa mohli iné mestá od neho inšpirovať.

Jedno z najznámejších miest je Neptúnová fontána s neďalekou radnicou, z ktorej veže je výhľad na celé mesto. Obľúbená je Mariánska ulica s obchodíkmi s jantárovými šperkami. Na jej konci je najväčšia tehlová katedrála.

Historicky významný je aj nákladný žeriav, ktorý v minulosti fungoval na ľudský pohon. Vo veľkých kolesách chodili muži ako škrečky a dvíhali náklad z lode. 

Kto sa už nasýtil prechádzkami po meste, môže vyraziť na výlet loďou. Buď historickými plachetnicami do okolitých miest, alebo na polostrov Hel.

Cestou uvidíte obrovské doky, kde sa renovujú lode, a trošku aj z nového prístavu, pred ktorým čakajú lode s kontajnermi z Číny.

Aj dnes je Gdansk veľmi významným prístavom.

My sme sa jeden deň vybrali do Helu. Hel je polostrov, na ktorý sa dá prísť aj električkou, ale loďou je to väčší zážitok.

Je tu aj fokárium, čo je malá tulenia Zoo. Po jej návšteve sme sa prešli po pláži a ochutnali miestne údené rybie špeciality. 

Medzi ďalšie výlety patrí tzv. Trojmestie Gdansk, Sopot, Gdynia. Hoci sú to prímorské destinácie, nežijú len z turizmu.

Sídlia tu veľké firmy, majú tu dobré univerzity a vysokú kvalitu života. Každé z nich je ale úplne iné. Dostanete sa do nich medzimestským vlakom za pár zlotých. 


Pláž na polostrove Hel

Sopot

Sopot je typická prímorská dovolenková destinácia. Má krásnu promenádu a pláže.

Všade sú, samozrejme, obchodíky so zmrzlinou a plážovými hlúposťami, presne ako v Taliansku, Chorvátsku či inej prímorskej krajine.

Na chvíľu sme sa ovlažili aj vo vode a ochutnali sme skvelé ryby, na ktorých sme mimochodom fičali celý týždeň. 

Gdynia

Gdynia je úplne opačné mesto a najväčšie mesto z Trojmestia. Bola to dedinka, ktorá sa rozrástla na veľké moderné mesto. Zaujímavá je svojou architektúrou, pretože väčšina budov pochádza z 30. rokov.

Je to tu menej romantické, ale sú tu pekné dlhé pláže s promenádami, parky a chutné rybky. Koná sa tu najznámejší poľský festival Open Air a počas našej návštevy tu boli preteky v plachetniciach.

Okrem trojmestia sa v okolí dajú objavovať aj ďalšie zaujímavé miesta.


Pláž v meste Gdynia

Slowinski národný park

Pri poľskom severnom mori sa nachádza Slowinski národný park (Slowinski park narodowy). Národný park plný jazier, močiarov a zvierat. Nachádza sa tu množstvo vtákov, až 260 druhov. 

To miesto sa nedá popísať alebo odfotiť, treba ho zažiť.

Park je zapísaný na zoznam UNESCO medzi biosférické rezervácie a patrí aj na zoznam chránených území s mokraďovými spoločenstvami. Pre nás boli ale zaujímavejšie obrovské piesočné duny, ktoré sa každým rokom posúvajú a doslova odjedajú zo zelene.

Cítili sme sa tu ako v Maroku na Sahare, už chýbali len ťavy. Miesto nich sme sa doviezli k dunám na požičaných retro bicykloch.

Poliaci proste vedia predať všetko. To miesto sa nedá opísať alebo odfotiť, treba ho zažiť.

Malbork

Ak máte chuť na kúsok križiackych výprav, odporúčam navštíviť najväčší tehlový hrad na svete z 13. storočia. Sídlil tu rád nemeckých rytierov a je to výborný výlet na celý deň aj s deťmi, ktoré si to určite užijú.

Na Poľsku je super to, že je to rovinatá krajina, a preto prechádzky zvládnu aj malé deti alebo starí ľudia.

Na Poľsku je super to, že je to rovinatá krajina, a preto prechádzky zvládnu aj malé deti alebo starí ľudia. Na našom cestovaní sa mi veľmi páči, že spoznávame históriu krajiny oveľa živšie ako na hodine dejepisu. No pri cestovaní po Poľsku sa človek dozvie omnoho viac o neslávnej a veľmi smutnej histórii tejto krajiny a veľa o celej Európe.

A, samozrejme, nakoniec treba spomenúť aj ceny. Na rozdiel od iných dovolenkových destinácií za dobré jedlo a služby tu nenecháte aj posledné groše. Teda pokiaľ to nepreženiete s nákupmi na trhoch v Novom Sanczi. :)

Prečítajte si tiež:
Bohuslän. Netypická prímorská destinácia

Foto: Marka Zacková

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia