StoryEditor

Ford obsadil slovenský pretekársky okruh. Okrem majiteľov prišla i horúca novinka

15.08.2019, 13:46
Na Slovakia Ringu sa uskutočnil Ford Performance event pre majiteľov športových vozidiel Mustang, RS či ST, ktorý však priniesol aj predstavenie nového Focusu ST.

Všetci majitelia športových Performance vozidiel značky Ford sa mohli 8. augusta zúčastniť eventu, ktorý organizoval importér značky Ford na Slovensku – Summit Motors Slovakia, na slovenskom pretekárskom okruhu Slovakia Ringu v Orechovej Potôni.

Na zaujímavom podujatí sa stretlo takmer 200 návštevníkov a celkom 80 vozidiel tejto značky. Pochádzali pritom nielen zo Slovenska, ale aj zo susedného Česka, Rakúska a dokonca i z Veľkej Británie.

​Najširšie zastúpenie mali špičkové automobily Ford Mustang, a to vrátane najstarších a najvzácnejších modelov prvej generácie, medzi ktorými nechýbal ani Mustang z roku 1965, vo vybavení Shelby GT 350, ktorého sa na svete vyrobilo iba 525 vzácnych exemplárov.

 Majitelia športových aut si mohli vyskúšať šprinty na štvrť míle, absolvovať spanilú jazdu po okruhu či overiť svoje schopnosti v Centre bezpečnej jazdy, v rámci čoho účastníkov najviac zaujal polygón so zameraním na simuláciu šmyku (driftu).

„Sme naozaj radi, že aj prostredníctvom tohto stretnutia sme mohli osláviť 55. narodeniny vozidla Ford Mustang. Toto legendárne auto je momentálne najpredávanejším športovým vozidlom na svete, a to aj na Slovensku“ hovorí Ján Vrábel, marketingový a produktový manažér Summit Motors Slovakia.

Podujatie sa však nenieslo len v znamení stretnutia fanúšikov. Súčasťou akcie bolo totiž i slovenské predstavenie nového športového modelu Focus ST, ktorý prichádza na európsky trh vo svojej v poradí štvrtej generácii.

Pod kapotou novinky pracuje nový motor s objemom 2,3-litra EcoBoost a ide o vôbec najvýkonnejší Focus ST v histórii. Jeho výkon dosahuje výkon až 206 kW (280 koní) a krútiacim momentom je maximálne 420 Nm. To však nie je všetko, Ford totiž prináša na slovenský trh aj naftové prevedenie modelu, ktoré využíva dvojlitrový TDCi agregát s výkonom 140 kW (190 koní). 

Záujemcovia môžu skombinovať dieselovú verziu Focusu ST výhradne so šesťstupňovým manuálom, pričom benzínový variant bude možné spojiť okrem šesťstupňového manuálu aj so sedemstupňovým automatom (od októbra 2019).

​Priaznivci športovej jazdy ocenia elektronicky riadený samosvorný diferenciál eLSD, ako aj adaptívne tlmiče, ktoré sa do výrobného programu ST dostali vôbec prvýkrát.

Zároveň sa jedná o rozmerovo najväčší a technologicky najvyspelejší Focus ST v jeho 20 ročnej histórii. Jeho cena začína na 29 990 eur a je k dispozícii tak v hatchbackovej karosérii, ako i v praktickom prevedení kombi (o tisícku viac).

Samotný výrobca podporuje taktiež snahu rozširovať komunitu priaznivcov Ford Performance vozidiel, a to rozširovaním produktového portfólia týchto modelov.

V najbližšej budúcnosti sa teda môžeme tešiť aj na nové prírastky v podobe špičkového pick-upu Ford Ranger Raptor, Mustangu GT 55 (narodeninová verzia) alebo legendárneho Mustangu Bulit - modelový rok 2020.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 19:42