Prekvapivé zistenie o káve: Zabudnite na to, čomu ste doteraz verili!

NETKY.SK • 13 August 2019, 11:35 • 2 min
Prekvapivé zistenie o káve: Zabudnite na to, čomu ste doteraz verili!

To, čomu sme doposiaľ v súvislosti s kávou verili je zrejme pasé. Vedci odhalili zaujímavú skutočnosť a vyvrátili známy mýtus!

slovakia

left justify in out

Káva je pre mnohých z nás neoddeliteľnou súčasťou dňa. Je akýmsi rituálom, ktorý nás na chvíľu spomalí, dopraje nám výbornú chuť, čas pre seba, ale aj povzbudenie. Kvalitná káva obsahuje množstvo živín a antioxidantov, preto sa už neraz spomínala v rámci prevencie viacerých ochorení. Samozrejme, ako pri všetkom, nič netreba preháňať. Tak je to i s kávou, pretože zvyšuje tlak a pokiaľ by sme jej množstvo neodhadli, mohli by sme si privodiť problém.

 

img

 

Každý vie, že káva nás dokáže „prebrať k životu“ práve vďaka obsahu kofeínu. A tak sa zvykne hovoriť, že piť ju vo večerných hodinách je absolútne nevhodné, pretože by nám jej povzbudivé účinky mohli narušiť spánok. Väčšina ľudí sa preto svojmu pôžitku večer a pred spaním vyhýba. Vedci z Florida Atlantic University a Harvard Medical School však zistili prevratnú skutočnosť!

 

Na 785 dobrovoľníkoch sa rozhodli preskúmať, ako ich stravovacie návyky a životný štýl ovplyvňujú spánok. Zamerali sa pritom hlavne na pitie kávy, alkoholu a fajčenie. Podarilo sa im odhaliť veľmi zaujímavú vec. Kofeín má na kvalitu spánku minimálny vplyv, to znamená, že šálku svojej obľúbenej kávy si môžete pokojne dopriať aj večer bez toho, aby ste následne dlho do noci nemohli zaspať. Problém malo len naozaj malé percento sledovaných ľudí, išlo o prípady veľmi citlivého organizmu.

 

img

 

To sa však nedá povedať o alkohole a cigaretách. Páve ich požitie vo večerných hodinách malo na spánok významný vplyv. Ukázalo sa, že najhorší je práve nikotín. Preto by sme podľa vedcov mali cigaretám a alkoholu vyhnúť najmenej 4 hodiny pred tým, ako sa uložíme do postele.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies