15.8.2019 14:12 | Štvorka
Top

Vyskúšali sme prvú slovenskú 5G sieť. Funguje, ale jednoduché to nie je

Zdroj: Ján Trangel

Nastavenie pripojenia nás potrápilo, potom už ale všetko bežalo nad očakávania dobre.

4ka ako prvý operátor na Slovensku v júli spustila 5G sieť (čítajte samostatný článok ). Od skutočnej komerčnej prevádzky má ešte ďaleko, hovoriť môžeme skôr o testovacej, experimentálnej prevádzke. Ale aj tak si zapísala slovenské prvenstvo. 5G sieť je spustená iba na malom území v Banskej Bystrici, dosah vysielača je niekoľko stoviek metrov.

Nosná je frekvencia 3,7 GHz, ktorú má sesterský Swan už niekoľko rokov vysúťaženú (využíva sa 60-megaherztový blok). Nevie ale fungovať samostatne, kontrolné (signalizačné) dáta tečú cez 1800 MHz pásmo.

5G sieť 4ky dnes ešte nie je otvorená pre zákazníkov. Používať sa dá jedine so špeciálne vyhradenými SIM kartami. Operátor nám takú pre účely testu poskytol. V najbližších mesiacoch 4ka plánuje svoju 5G sieť otvoriť všetkým zákazníkom, ktorí budú mať zariadenie schopné pripojiť sa do nej. Dokonca by to malo fungovať bez potreby výmeny SIM karty.

Sieťové komponenty pre 5G sieť 4ky dodala spoločnosť ZTE. Na zariadeniach tejto firmy operátor aj v júli verejne demonštroval možnosti novej technológie. Použili vtedy dve rôzne koncové zariadenia (jeden smartfón a jeden mobilný Wi-Fi router) s čipsetom Qualcomm Snapdragon 855 a modemom Snapdragon X50 5G. Práve túto kombináciu využívajú viacerí operátori vo svete na propagovanie svojich 5G sietí.

fotogaléria
Pripojenie do 5G siete operátora 4ka nebolo jednoduché, po sérii pokusov a omylov sa to ale podarilo. Zdroj: Ján Trangel

Skúsili sme Huawei namiesto ZTE

Na náš test sme si ale vybrali iný smartfón – konkrétne Huawei Mate 20X (5G). Má v sebe čipset Kirin 980, ktorý je doplnený o modem Balong 5000 pre pripojenie k 5G sieťam. Ide teda o iný hardvér, ako 4ka používala vo svojich testovacích scenároch.

Hoci bežne tieto detaily riešiť nemusíme, teraz to netreba podceniť. 5G siete ešte nie sú také vyšľachtené ako 4G, čiže nemusí v nich automaticky fungovať každý telefón, čo má nálepku „5G“. Nejde pritom iba o podporu frekvencií, v hre je celý rad možných háčikov. Napríklad to, že niektoré telefóny v niektorých softvérových verziách štandardne žiadajú o prihlásenie dátovej aj hlasovej služby, avšak 4ka má spustenú iba dátovú časť 5G.

V tomto prípade to ale celkovú nefunkčnosť nespôsobilo, no pravdepodobne to bude dôvodom, že pripojenie do 5G siete nebolo úplne jednoduché. Bolo si ho treba zaslúžiť sériou pokusov a hľadaním vhodnej konfigurácie. Nakoniec sme ale ten správny recept našli a telefón sa do 5G pripojil. Plnohodnotne a stabilne.

fotogaléria
Testovali sme na smartfón Huawei Mate 20 X (5G). Je to síce mobilný mastodont, ale zároveň jeden z mála 5G smartfónov dostupných na trhu. Zdroj: Ján Trangel

Aký zmysel má dnes 5G

Všetko potom fungovalo až nečakane dobre, ale iba kým sme nevyšli z pokrytia. Potom sa už chytiť nevedel do žiadnej siete a celé nastavenie bolo treba spraviť od začiatku. V tomto momente teda netreba očakávať taký používateľský komfort ako pri 4G, keď sa telefón vie automaticky prepínať do najrýchlejšej dostupnej siete.

Kým nebude 5G pokrytie rozšírenejšie a tieto detské choroby vyliečené, bude dávať najväčší zmysel využitie 5G technológie na bezdrôtový domáci internet – ako náhradu za dnes používané fixné LTE. Práve takto by chcel operátor aj sieť v úvode využívať.

Aktivujte si denný sumár noviniek do e-mailu!

Keď sa zákazník nebude pohybovať, pripojenie bude stabilné. Pre tento typ služby si tiež operátor vie „ustrážiť“ používaný hardvér, keďže fungovať bude iba s tým modemom, ktorý zákazníkovi dodá. Oproti dnes používanému fixnému LTE budú vedieť 5G siete obslúžiť viac súčasne pripojených zákazníkov pri udržaní vysokých prenosových rýchlostí.

Slušné rýchlosti

Počas našich testov nás 5G sieť 4ky milo prekvapila dostupnými rýchlosťami. Magický 1 Gbit/s vzduchom sme síce nedosiahli, ale to nás ani nejako nemrzí. Počas viacerých testov a pri rôznych spôsoboch vyťažovania boli merané maximá do 700 Mbit/s pri sťahovaní dát a 60 Mbit/s pri odosielaní dát.

fotogaléria
Pri meraniach cez Speedtest sme dosahovali rýchlosti medzi 600 a 700 Mbit/s. Magický gigabit sme teda nepokorili. Treba však zdôrazniť, že merania cez Speedtest môžu kolísať a najmä pri takto vysokých prenosových rýchlostiach sú výsledky vyslovene orientačné. Zdroj: Ján Trangel

Keď sme skúsili sústredené ťahanie väčších objemov dát, dosahovali sme priemerné rýchlosti medzi 17 a 25 MB za sekundu, teda medzi 136 a 200 Mbit/s. Áno, je to podstatne menej než teoretické hodnoty, ktoré sa tak často a vďačne objavujú v reklamách. Toto sú však spriemerované výsledky, nie nárazové maximá.

Samozrejme, teraz sa bavíme o prakticky voľnej linke. Vysielač sme mali najprv sami pre seba, neskôr sme ho zdieľali s partiou technikov od operátora, ktorí tam prišli testovať 5G Wi-Fi router. Obmedzenia navyše mohli byť aj na strane nášho terminálu – toto sú také vysoké prenosové rýchlosti, že aj smartfóny vyslovene stavané na 5G môžu mať problém s ich spracovávaním. Najmä keď ide o viacero paralelných procesov využívajúcich dátovú časť.

Kritik teraz môže povedať, že takéto výsledky sa dajú dosiahnuť aj v 4G sieti, ktorá je doplnená o patričné nadstavby. A nebude sa mýliť. Na pamäti ale treba mať, že 4G pomaly dosahuje svoj technologický vrchol, kým 5G je ešte iba na svojom začiatku. Podobná situácia pritom bola aj keď 4G prišlo vystriedať 3G. Zo začiatku tiež LTE rýchlosťami ani ďalšími parametrami dramaticky neprekonávalo 3G sieť s patričnými nadstavbami, to prišlo až časom.

Existuje a funguje, to je dôležité

Najdôležitejším zistením z našich meraní je, že 5G sieť operátora 4ka skutočne existuje a dá sa do nej pripojiť. Dokonca aj s iným hardvérom ako je ten, ktorý 4ka štandardne používa pri testoch. Sieť je funkčná a hoci rýchlosti, ktoré sme namerali, zaostávajú za teoretickými maximami, stále sú výsledky veľmi slušné. Na to, že ide o prvú a navyše testovaciu 5G sieť na Slovensku, nás táto skúsenosť potešila.

Chcete vedieť viac o téme 5G v 4ke? Pozrite si ďalšie články