kliest boreliozaLymská borelióza patrí k najčastejším infekčným ochoreniam prenášaným kliešťmi ale aj krv sajúcim hmyzom ako sú komáre a niektoré muchy. Choroba môže vážne ohroziť človeka, pretože postihuje nervový systém, kožu, kĺby a srdce.

 

Ochorenie je spôsobené baktériami rodu Borrelia, ich prenášačom je kliešť v rôznych vývojových štádiách. Vakcína proti tejto chorobe v súčasnosti nie je.

Riziko infekcie klesá ak sa podarí kliešťa odstrániť do niekoľkých hodín. Parazit sa obyčajne prisáva na tele na miesta, ktoré nie sú veľmi viditeľné – kožné záhyby, podpazušie, slabiny, podkolenná jamka alebo za ušami. Mnohí preto ani nevedia, že na svojom tele majú prisatého kliešťa. Počas letných mesiacov sa preto odporúča pravidelné kontrolovanie tela, aby ste kliešťa včas mohli odstrániť.

Ak si na tele nájdete kliešťa, odstráňte ho pinzetou, ktorú priložíte čo najbližšie k pokožke. Odporúča sa vykývať, nie otáčať do strán. Dbajte na to, aby ste odstránili celého kliešťa aj s hlavičkou.

 

Štádiá Lymskej boreliózy


Lymská borelióza má tri štádiá. Infekcia prebieha pomaly, preto môže choroba prebiehať i niekoľko rokov.


1. štádium
Prvé príznaky sa môžu prejaviť po 3 dňoch až 1,5 mesiaca po bodnutí. Typickým znakom je začervenanie pokožky v mieste prisatia kliešťa. Škvrna môže mať až 5 cm, v okolí vpichu je bledá. Postihnutý môže pociťovať bolesti svalov, únavu, bolesť hlavy, môže mať aj zvýšenú telesnú teplotu až horúčku. Taktiež môže mať zväčšené lymfatické uzliny. Čo najskôr by mal postihnutý vyhľadať lekársku pomoc a začať s liečením. V tomto období je infekcia ešte pomerne ľahko liečiteľná vhodnými antibiotikami.

2. štádium
V nasledujúcich týždňoch sa môže prejaviť príznaky pripomínajúce chrípku:

  • malátnosť
  • nadmerná únava
  • zvýšená teplota
  • bolesť v hrdle
  • bolesť hlavy
  • závraty
  • bolesti svalov a kĺbov,
  • pocit tuhnutia šije, tŕpnutie končatín či chrbta
  • pálenie kože, mravenčenie, 
  • pocit necitlivosti alebo sťahovavé bolesti po celom tele.

Ľudia si zvyčajne tieto príznaky zamieňajú s chrípkou. Medzi príznakmi však chýbajú kašeľ a nádcha, preto by ste mali spozornieť či nejde práve o boreliózu.

Príznaky môžu pri niektorých ľuďoch odznieť a môžu sa znovu cítiť ako zdraví. U iných však môže ochorenie nabrať na intenzite a priniesť so sebou ďalšie problémy - chronický zápal mozgu, problémy s kĺbmi a chrbticou a chronická únava.

3. štádium
Prejavuje sa po niekoľkých mesiacoch až rokoch a je pre neho typická chronická bolesť kĺbov. Okrem toho sa môže objaviť modrasté sfarbenie a stenšenie kože na nohách a rukách. Zároveň sa môžu vyskytnúť bolesti svalov a šliach. Typickým znakom je aj obrna lícneho nervu, nepravidelný srdcový rytmus, nadmerné potenie, mravčenie alebo tŕpnutie.

Neignorujte tieto príznaky a vyhľadajte lekársku pomoc. Lymská borelióza sa dá liečiť antibiotikami, dôležitá je však včasná diagnóza.

kliest velky

Pri boji s boreliózou zohráva veľkú rolu stav imunitného systému. Po prekonaní ochorenia si organizmus vytvorí protilátky, tie však nezaručujú doživotnú imunitu proti lymskej borelióze, preto na boreliózu môžete ochorieť aj opakovane. Odolný organizmus dokáže bojovať s virózami a bakteriálnymi infekciami. Nezabúdajte preto svoju imunitu posilňovať vyváženou stravou, pohybom, dostatočným pitným režimom a relaxáciou.

Prečítajte si aj:

Máme tu opäť sezónu kliešťov. Máme sa ich obávať?

Kliešte o vás stratia záujem

Kliešť zákerný a samozvaný spoločník

ZDIEĽAJTE NÁS