Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príprava bez stredného pásma. Majster neuspel s výhradami

Päť finálových účastí, tri majstrovské tituly za sebou. Ligový hokej na Slovensku mal v uplynulom období jediného kráľa.

15.08.2019 13:22 , aktualizované: 18:24
Banská Bystrica Foto: ,
Práce na strešnej konštrukcii hlavnej haly zimného štadióna v Banskej Bystrici.
debata (2)

Hoci Banská Bystrica nehlási radikálny ústup z pozícií, jej vedenie sa rozhodlo pre zmenu politiky. Skresalo rozpočet, tým pádom aj počet zahraničných hráčov, a bude dávať príležitosť väčšiemu počtu mladíkov.

Sezóna sa však ešte ani nezačala a Bystričania sú stredobodom viacerých tém.

Problémový štadión

Prvá sa týka ich domovského stánku. Z dôvodu prác na strešnej konštrukcii zimného štadióna pod Urpínom musia barani trénovať vo vedľajšej B-hale, čiže na oveľa menšom klzisku bez stredného pásma.

„Okrem toho, že rozmer haly je veľmi malý, aj kvalita ľadu a celého prostredia je nedostatočná. Ak príprava mužstva prebehne v takýchto podmienkach, je to nevyhovujúce. Určite to je hendikep a počas sezóny sa s tým budeme ťažko vyrovnávať,“ referoval prezident HC'05 iClinic Juraj Koval.

Bystričania sa posťažovali na komplikovanú spoluprácu s Mestom Banská Bystrica (MBB), ktoré je majiteľom štadióna. Podľa vedenia klubu mala byť rekonštrukcia už hotová.

„Po medializácii problémov sa ľady pohli a verím, že najbližší prípravný zápas, ktorý máme doma naplánovaný na 24. augusta proti poľskému tímu Unia Osviečim, sa uskutoční podľa plánu,“ pokračoval Koval.

Vedenie mesta deklarovalo, že robí maximum pre to, aby bol štadión dokončený čo najskôr. "Na stretnutí so zástupcom vedenia hokejového klubu HC'05 sme si vyjasnili stanovisko týkajúce sa rekonštrukcie hokejového štadióna. Stotožňujeme sa s reakciou MBB, nakoľko z našej strany boli dodržané všetky postupy v súlade s legislatívou.

Aj keď sa to možno niektorým fanúšikom či zástupcom klubu nezdá, usilujeme sa práce na štadióne ukončiť čo najskôr, aby bol opäť prístupný pre športovcov i verejnosť," uviedla hovorkyňa primátora mesta Dominika Mojžišová.

Ak by sa celá situácia ešte viac skomplikovala, barani by mali veľký problém. Na začiatku septembra ich čakajú domáce zápasy v Lige majstrov proti Red Bullu Mníchov a Färjestadu BK. Ak by slovenský šampión nemohol odohrať stretnutia v domácich podmienkach, čakala by ho mastná pokuta.

„Na sto percent počítame s tým, že Ligu majstrov odohráme doma. Iná možnosť pre nás ani neexistuje. Ak by sme nedokázali zabezpečiť vyhovujúce podmienky na vlastnom štadióne, dostali by sme sankciu od vedenia súťaže vo výške 120 000 eur. Takže tento variant pre nás nepripadá do úvahy. Vedenie mesta nás ubezpečilo, že dovtedy bude všetko v poriadku,“ reagoval šéf bystrického hokeja.

Tipsportligový majster zaujal aj spoluprácou s prvoligovým klubom Bratislava Capitals. Ambiciózne mužstvo chce postúpiť medzi elitu a v budúcej sezóne bude mať na to ideálnu príležitosť. Víťaz I. ligy totiž nemusí hrať baráž a postúpi priamo do najvyššej súťaže. "Princíp výmeny hráčov je pre nás podstatnou časťou spolupráce s Bratislava Capitals. Budeme postupovať podľa predpisov SZĽH a to vo forme striedavého štartu.

Hráči Banskej Bystrice do 23 rokov budú mať možnosť aplikovať hernú prax v bratislavskom klube. A naopak, keď náš káder, ktorý je užší ako v minulosti, bude potrebovať výpomoc, tak hráči Capitals môžu hrať za nás. Všetko je to obmedzené termínom 15. február, čo je koniec prestupového obdobia. Po tomto dátume môže hráč nastúpiť už len za jeden klub," dodal Koval.

Rekonštrukcia zimného štadióna v Banskej Bystrici Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Pohľad na zimný štadión v Banskej Bystrici...

Vyžrebovanie sa nebude meniť

Vo štvrtok dopoludnia výkonný výbor SZĽH schválil odporúčanie Ligovej rady, ktorá po novom riadi extraligový hokej. Najvyššia súťaž bude mať trinásť účastníkov a platí aj vyžrebovanie, ktoré určila Ligová rada v stredu.

Práve program zápasov sa nepáčil okrem Zvolenu ani Bystričanom. Dva stredoslovenské kluby vzdialené od seba len dvadsať kilometrov argumentovali, že podľa rozpisu musia hrať domáce zápasy v jednom termíne. To sa podľa nich odzrkadlí nielen v návštevnosti na daných štadiónoch, ale aj v marketingovej a reklamnej oblasti.

„Desať rokov to fungovalo tak, že keď hrala Banská Bystrica doma, Zvolen hral vonku a opačne. Nie je to dobrý marketingový ťah. Takýmto spôsobom sa nezvýšia príjmy klubov. Je to neracionálne rozhodnutie od zeleného stola. Takýmito rozhodnutiami sa pochovávame,“ povedal ešte v stredu Koval.

Bystričania spolu so Zvolenom podali žiadosť o zmenu vyžrebovania. Napriek pôvodným správam o tom, že rozpis sa zmení, sa tak podľa všetkého neudeje. VV SZĽH tvrdí, že celej situácii sa dalo predísť.

"Vyžrebovanie súťaže odobril aj Richard Lintner, ktorý zastupuje v Ligovej rade záujmy extraligových klubov. Keďže Ligová rada nebola z jeho strany informovaná o požiadavkách HC'05 Banská Bystrica a HKM Zvolen, predložené vyžrebovanie extraligy seniorov na svojom utorňajšom zasadnutí schválila.

Vzniknutej situácii sa dalo predísť, ak by zástupca extraligových klubov v Ligovej rade upozornil ostatných členov riadiaceho orgánu na nesúlad s požiadavkami dvoch extraligových účastníkov," uviedol zväz v stanovisku na svojom webe.

Úradujúcemu majstrovi sa nepáčil ani fakt, že novú sezónu neodštartuje doma. S vyvesením majstrovskej zástavy tak bude musieť počkať do 2. kola.

„Nepísané pravidlo, že majster hral prvé kola doma, sme tu mali. Avšak keď sa pozrieme, ako je to vo svete – aj víťaz Stanleyho pohára hrá prvé zápasy mimo svojho ľadu. Takže v tomto smere to nevidíme ako zásadnú otázku. Ak nebola takáto požiadavka, Ligová rada sa ňou nemala ako zaoberať,“ reagoval člen VV SZĽH Ľudovít Jurínyi.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HC 05 Banská Bystrica #Tipsport Liga