Reportáž: 4. kolo SPEN v Brezne - konečne bez dažďa

V nedeľu 11. augusta sa konalo ďalšie kolo Slovenského pohára v endure, ktorý sa odohral v krásnom prostredí Horehronia, Brezno - Lúčky.

Táto oblasť je ako stvorená pre enduro a jazdenie. Vysoké kopce sľubujú krásne výhľady a ešte krajšie zjazdy.

Moja prvá návšteva Horehronia na bicykli

Pred pár dňami som si pozeral videá z pretekov v endure, ktoré sa konali minulý rok priamo v Brezne. Po zhliadnutí tratí som si povedal, že tam nemôžem chýbať, a tak som si na 11. august neplánoval nič iné, len bicykel. Dohodol som sa s kamarátom Mišom a už to bolo jasné. Pojdeme “na oči” ako vždy, keď ideme niekam spolu.


Ráno 4:00 budík, o 5:00 sadám do auta a naberám smer Žiar nad Hronom, kde beriem Miša a spolu potom už rovno do Brezna. Debata o prevýšeniach a profile trate nesmie chýbať. Po príchode krátke pozdravenie známych a rýchlo do bikových vecí a po čip. Krátko po deviatej odchádza na preteky Mišo a pol hodinu po ňom aj ja.

Prvá RS - skvelý začiatok dňa

Transfer na prvú RS je ideálny na rozhýbanie, iba 118 m stúpania na dĺžke 2 km. Po krátkom stúpaní lúkou ponad depo vchádzame do lesíka, kde už burcujúce povzbudzovanie naznačuje štart prvej RS na kopci s názvom Hnusné.

Prvá RS začína veľmi jemne, ale postupne prešla do technických pasáží, ktoré striedali krátke výšlapy. Voľné kamene, hrabanka, rockgardeny, tak táto RS mala všetko, čo robí enduro endurom. Koniec bol za koľajiskom, kde prvé koľaje skáčem, ale druhé len prehopsávam.


A teraz začína zábava. Transfer na druhú RS meria cez 11 km a nastúpame 412 m. No nič, dres ide dolu, tlmič je zamknutý a poďme na 6 kilometrový asfaltový presun. Asi po 6 km sa odpájame z asfaltovej cesty a začína stúpanie lesom. Na vrchole s názvom Chvatimech nás čaká prvá občerstvovačka, ktorá bola ako oáza v púšti, keďže som si zobral málo vody. Okrem občerstvovačky a dobrej nálady bikerov ma ešte uchvátil aj krásny výhľad na štarte.

Na prvý pohľad jednoduché

Štart druhej RS je na horskej lúke, ktorú budeme križovať ešte trikrát. Vjazd do lesa ponúka terénne vlny, kopec hrabanky striedajúcej sa s rockgardenmi a odklonenými šmykľavými koreňmi. Záver RS bol zaujímavý s extra rýchlym zjazdom na zvážnicu. Takže ani druhá RS nesklamala a môžeme pokračovať transferom na tretiu RS, ktorej štart je len kúsok od cieľa druhej RS.


Skvelá skúška môjho skillu

Tretia skúška je už trochu iný level. Ani neviem, či sa tu dajú skaly ešte nazvať rockgarden. Skaly veľké ako televizor z čias komunizmu, za nimi switchbacky, ťažké dropy. V tejto RS vyzúvam prednú gumu a cca 400 m pred cieľom padám. Okrem pár odrenín nič vážne, a tak behom tlačím bike do cieľa. Inak v cieli sa zamýšľam, či som tam nebol skôr mimo bicykla ako na ňom. Pri pomyslení na to, že piata RS je spojená dvojka a trojka, ma troška chytá zlý pocit, ale je to výzva.


Sily dochádzajú, najťažšie prichádza

Štvrtá RS je reparát jednotky, čo ale určite nikomu neprekážalo, lebo ako som už písal vyššie, bola to najkrajšia RS (teda podľa mňa). Po nej nasledoval znova 11 km presun na Chvatimech k občerstvovačke s krásnym výhľadom a mordoru v podobe piatej RS. Mordor preto, lebo bola postavená spojením dvojky a trojky, čo znamenalo 2 km toho najťažšieho, čo SPEN v Brezne ponúka.


Výsledky

Muži:

  • Staňo Ľuboš 00:19:32.8 (BAJKY.sk C.T.C.)
  • Knapec Martin 00:19:58.9 (CTM Racing Team)
  • Škultéty Marián 00:20:54.9 (BIKESTRIKE.COM)

Muži U21:

  • Poruban Kristián 00:21:33.1 (Specialized CZ)
  • Chomist Patrik 00:21:58.7 (Bajkula Riders Bratislava)
  • Paučin Samuel 00:23:01.3 (DEEM RACING TEAM)

Masters 40 rokov a viac:

  • Vičík Ľubomír 00:22:31.2 (Absolute Racing Team)
  • Gulár Daniel 00:22:41.3

Ženy 16 rokov a viac:

  • Kuchynková Simonka 00:20:25.0 (Evil Bikes Czech)
  • Durčáková Dominika 00:23:03.1 (Enduro Kross Team)
  • Karabová Martina 00:23:59.4 (CK Route 66 Brezno)

Hobby muži enduro od 16 rokov:

  • Plátek Lukáš 00:16:10.1 (T.N.V. Racing Team)
  • Drábik Oliver 00:17:17.2 (Cube Enduro Team)
  • Brozman Martin 00:17:29.4


Musím uznať, že preteky boli organizačne skvelo zvládnuté, dokonca by som aj povedal, že najlepšie z ostatných pretekov. Je tu pekne vidieť progres, ktorý robí SPEN a dúfajme, že to bude už len lepšie. Zároveň sa už teším na posledné kolo, ktoré sa bude konať 6. októbra v Starej Ľubovni, kde som ešte nikdy nejazdil.

Zdroj fotografií: FB/SPEN
report_problem Našiel si v texte chybu?

4. kolo - Slovenský pohár Enduro

calendar_today 11.08.2019
format_list_numbered 4. kolo - SP EN
label Enduro
place Brezno (Slovensko)

talian_mato 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.
Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Organizátori štvrtého a zároveň posledného kola ročníka 2023 si pre endurochtivých pretekárov pripravili štyri rýchlostné skúšky s celkový prevýšením takmer 700 metrov.
Reportáž: Enduro v puberte alebo Scott Enduro Race 2023

Reportáž: Enduro v puberte alebo Scott Enduro Race 2023

Číslo 13 je magické a presne taký bol aj ďalší ročník Birell BikeFestu v Kálnici. Od počiatkov tejto najväčšej cyklistickej udalosti (nielen na Slovensku) sa jej zúčastňujem a nebolo tomu inak ani tento rok.
keyboard_arrow_up