Okrem toho sa začínajú objavovať informácie, že v ohrození je aj dlho očakávaný nový model lietadla, ktorý ponesie názov Boeing 797. Zo situácie ťaží jeho konkurent Airbus. Všetko nasvedčuje tomu, že Boeing zrejme stratí post najväčšieho výrobcu lietadiel, ktorý si držal nepretržite uplynulých sedem rokov.

Uzemnenie strojov 737 MAX stálo americký koncern miliardy dolárov a spôsobilo leteckým aerolinkám problémy po celom svete. Stopka pre lietadlá Boeing 737 MAX môže spomaliť, dokonca až zastaviť plány Boeingu na nový model lietadla, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou ponesie názov Boeing 797. Stroj má patriť do kategórie stredne veľkých lietadiel.

Pred krízou letecký priemysel očakával, že Boeing bude pokračovať v snahe uviesť nový model. V súčasnosti odborníci tvrdia, že šance sú v najlepšom prípade polovičné.

„Začiatkom roka som mal prezentáciu, kde som povedal, že šance sú zhruba 65 percentné,“ tvrdí pre CNN Richard Aboulafia, letecký analytik Teal Group. „V súčasnosti je to stále v našej predpovedi, ale šance sa postupne znižujú,“ hovorí o uvedení nového modelu Boeing 797 R. Aboulafia.

Odborník na letectvo Petr Kolman si myslí, že finančný výpadok bude mať na Boeing negatívny vplyv.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa