Cestná doprava

Verejnosť môže pripomienkovať návrh rozvoja mesta Košice na nasledujúce roky

Verejnosť môže pripomienkovať návrh Akčného plánu Programu rozvoja mesta Košice na roky 2019 – 2021. Ide o smerodajný dokument pre plánovanie rozvojových aktivít a realizáciu projektových zámerov v meste na najbližšie obdobie. Vypracovaný bol ako súbor investičných a neinvestičných projektových zámerov Košíc.

Návrh je zverejnený na webovej stránke mesta. Dokument obsahuje osem programových oblastí vrátane ich cieľov a opatrení. Finančné vyjadrenie projektových zámerov je rozdelené podľa zdrojov financovania, a to na vlastné zdroje, zdroje Európskej únie a národné, respektíve iné zdroje.

Napríklad v rámci oblasti dopravy plánuje mesto investovať viac ako 20 miliónov eur na rekonštrukciu a modernizáciu Slaneckej cesty. Za ďalších 27 miliónov eur chce nakúpiť električky. Návrh tiež obsahuje výstavbu nových mestských nájomných bytov, z vlastných zdrojov by za tri roky mala samospráva na tento účel vyčleniť 350.000 eur. Celková investícia dosahuje výšku 3,25 milióna eur. Okrem iného by peniaze mali ísť aj na rekonštrukciu fontán či fóliovníka na Rastislavovej ulici. Mesto tiež počíta s modernizáciou a rekonštrukciou verejného osvetlenia v sume 530.000 eur.

Ako magistrát uvádza, projektové zámery na tento rok sú v súlade so schváleným programovým rozpočtom mesta. Projektové zámery na roky 2020 – 2021 sú zostavené na základe požiadaviek jednotlivých oddelení a referátov magistrátu a mestských podnikov. Tento akčný plán má byť podkladom na zostavenie rozpočtu mesta na nasledujúce roky.

Od verejnosti mesto očakáva pripomienkovanie akčného plánu, ako aj návrhy na ďalšie projektové zámery, ktoré budú v súlade s Programom rozvoja mesta Košice. „Pri zapracovaní nových projektových zámerov sa bude prihliadať na finančné možnosti mesta, ako aj na možnosti získania finančných prostriedkov z eurofondov alebo iných dotačných zdrojov,“ uviedol vedúci referátu strategického rozvoja košického magistrátu Štefan Daňo. Pripomienky a návrhy môže verejnosť posielať na emailovú adresu akcnyplan@kosice.sk do 31. augusta.

Prečítajte si aj

Back to top button