Motorizmus

Vďaka Slovensku na Olympiádu

Rory Sabbatini (43) patrí medzi skúsených svetových top golfistov. Po svadbe s Martinou Štofaníkovou získal aj slovenské občianstvo. Vďaka tomu má šancu na štart za Slovensko na Olympiáde v Tokiu. Porozprával nám o svojich plánoch na Slovensku a o vášni k automobilom. Ocenil aj úplne nový Mercedes-Benz GLE, s ktorým vďaka slovenskému importérovi jazdil počas pobytu u nás.

Narodili ste sa v Juhoafrickej republike a máte talianskych, škótskych a írskych predkov. Prečo ste sa rozhodli práve pre golf?
V mladom veku som sa s celkom dobrými úspechmi venoval mnohým športom. Nakoniec však muselo prísť rozhodnutie, ktorému športu sa budem venovať najintenzívnejšie. Chcel som si vybrať šport, pri ktorom môžem zostať čo najdlhšie. Zo všetkých možností mi teda vyšiel golf.

Skúšali ste aj iné športy? Vieme, že v Juhoafrickej republike je populárny aj futbal, prípadne rugby.
To je pravda, koketoval som so všetkými týmito športmi. Okrem futbalu a rugby som skúšal aj kriket či tenis.

Čím si vás v tejto konkurencii získal práve golf?
Ako som už spomínal, golf je šport, ktorý sa dá na profesionálnej úrovni hrať zo všetkých najdlhšie. Napríklad v rugby sa dlhovekosť nenosí, to isté platí aj o krikete. Takmer každý šport sa na vrcholovej úrovni spája s nejakým vekovým obmedzením. O golfe to až tak veľmi neplatí. V tomto športe je oveľa dôležitejšia vaša mentálna výbava a odolnosť ako aj schopnosť sústrediť sa na každú jednu loptičku. Sú niektoré veci, ktoré získate až skúsenosťami a na tých môžem momentálne stavať moju hru.

Pred desiatimi rokmi ste vyhrali turnaj HP Byron Nelson Championship. Vo finále ste dosiahli skóre 6 úderov pod par 64 a s celkovým výsledkom 269 úderov (19 rán pod par) ste dosiahli druhé najnižšie víťazné skóre turnaja. Považujete to za vaše najdôležitejšie, prípadne najpamätnejšie víťazstvo?
Malo to svoj význam, no pre mňa je najvýznamnejšie víťazstvo na Los Angeles Open. Je to veľmi pekné ihrisko vo veľmi peknom prostredí, no zároveň sa vtedy hralo vo veľmi náročných podmienkach. Takisto aj finálový zápas bol mimoriadne náročný. O to bolo víťazstvo sladšie.

Počas kariéry ste sa dostali do Top 10, podľa rebríčka FedEx Cup ste boli najvyššie na 6. mieste. Aké vlastnosti musí mať golfista, aby sa dostal aspoň na vašu úroveň medzi najlepšími?
Musí mať istý druh talentu, podmienky, musí sa rozhodnúť pre golf a naplno sa zamerať na golf a tento šport sa musí stať jeho hlavnou náplňou. Nesmie sa venovať ničomu inému, čo by ho rozptyľovalo.

V akom veku odporúčate, aby sa deti začali venovať golfu?
Čím skôr začnú, o to to bude lepšie. Ťažko hovoriť o nejakom ideálnom momente. Ideálne však je začať pred vekom 14 či 15 rokov.

Na Slovensku sa golf považuje za finančne náročný šport. Je to tak všade? Dokážete s týmto tvrdením súhlasiť?
Do istej miery áno. Dá sa povedať, že golf je drahý šport, no to je práve tá výzva. No i tak treba k nemu pritiahnuť čo najviac mladých talentov. A to si vyžaduje vytvorenie priaznivého prostredia. Aby záujemcovia mohli hrať turnaje a nebolo to pre nich výnimočne náročné a aby sa mohli zameriavať iba na hru.

Akú úlohu zohráva temperament? Pomáha pri hre, alebo škodí? Nie je lepšie zostať chladnokrvný a držať emócie pod kontrolou?
Medzi golfistami sa nachádza mnoho hráčov s rôznym temperamentom. Samozrejme, vždy sa hrá lepšie, ak dokážete kontrolovať svoje emócie a psychiku. Keď sa aj po horšej loptičke dokážete skoncentrovať a plne sa sústrediť na ďalší úder. No sú aj takí, ktorí sa dostanú do euforického tranzu a odohrajú v ňom celý turnaj. Je to veľmi individuálne.

Hole in one, jamka zahraná na jeden úder, patrí medzi nesplnené sny mnohých golfistov. Čo to znamená pre vás?
Pokiaľ dokážete zahrať takýto úder, je to pre vás výhoda. Nie je to však nevyhnutné. Ak však viete všetko nastaviť tak, aby ste takýto úder zahrali, prináša vám to mnohé výhody. Podľa mňa je v golfe najdôležitejšie naplno využiť všetky príležitosti a minimalizovať chyby. Ak je takouto príležitosťou zahranie jamky na jeden úder, tak ju treba využiť.

Dá sa takýto úder natrénovať alebo je to záležitosť daného momentu?
V mnohých prípadoch je to otázka šťastia, prípadne priaznivej zhody okolností. Sú ľudia, ktorí sa o to pokúšajú a nikdy sa im to nepodarí, no napriek tomu môžu byť úspešní golfisti. A takisto sa môže stať, že človek, ktorý sa nikdy nejako zvláštne golfu nevenoval, príde na ihrisko a niečo také sa mu podarí. Nie je žiadne pravidlo, podľa ktorého sa možno riadiť. No o čo presnejšie hráte, viete si kontrolovať dĺžku a smer úderov, o to je väčšia šanca, že sa vám takýto úder podarí.

Aký druh automobilov sa vám páči?
Ja mám rád všetky druhy automobilov. Šoférovanie ako také si dokážem naplno užívať. Mám za sebou dokonca aj niekoľko šoférskych skúseností s automobilmi typu NASCAR.

Na ktoré z vašich vozidiel máte najlepšie spomienky?
Mal som ich mnoho. Každé z nich bolo iné. Vyskúšal som mnoho automobilových značiek aj mnoho ich modelov. No ak mám spomenúť jedno, tak by to bol Mercedes-AMG SL.

Aké vlastnosti musí spĺňať auto,aby vás oslovilo?
Predovšetkým musí byť komfortné, musí sa dobre ovládať a sedieť na ceste no a v neposlednom rade musí byť aj dostatočne výkonné.

Pre mnohých golfistov je najdôležitejšia veľkosť batožinového priestoru, aby sa do neho zmestil golfový vak. Je to dôležitý ukazovateľ aj pre vás?
Priznám sa, že som si nikdy nevyberal automobil podľa veľkosti jeho batožinového priestoru. Pre mňa sú oveľa dôležitejšie jazdné vlastnosti, ovládateľnosť auta a to, ako sa správa na ceste. Ako prechádza cez zákruty a ako pri tom drží na ceste. Užívam si šoférovanie a jazdenie. Veľkosť batožinového priestoru pre mňa nie je v tomto prípade vôbec podstatná.

Počas vašej návštevy na Slovensku ste vďaka slovenskému importérovi jazdili na úplne novom modeli Mercedes-Benz GLE. Ako sa vám s ním jazdilo?
Veľmi dobre, to auto sa mi naozaj páčilo a získalo si ma, bolo fantastické. V segmente väčších SUV je to veľmi dobrá voľba. Jazdilo sa mi s ním mimoriadne pohodlne a ocenil som mnoho bezpečnostných asistenčných systémov. Dokážu vás vynikajúco odbremeniť a nemusíte sa vyčerpávať intenzívnym sústredením sa na cestu. Bol to naozaj veľmi dobrý zážitok. A ešte sa do neho zmestí aj golfový vak.

Slovenský importér automobilov značky Mercedes-Benz organizuje na Slovensku vlastnú túru s názvom Mercedes Trophy, ktorá v roku 2018 získala ocenenie ako Best tour. Ako vnímate toto spojenie medzi automobilmi značky Mercedes-Benz a golfom?
Značku Mercedes-Benz vnímam ako veľmi aktívnu vo viacerých druhoch športu. Golf patrí medzi prestížne športy a Mercedes-Benz patrí medzi najprestížnejšie automobilové značky. Takže toto spojenie považujem za úplne prirodzené. V tom prípade možno očakávať, že aj všetky aktivity spojené so značkou Mercedes-Benz budú na najvyššej úrovni. A to aj vrátane golfového turnaja na Slovensku.

Ako ste sa zoznámili s vašou slovenskou manželkou?
Bola to šťastná náhoda a stretli sme sa na golfovom turnaji.

Ako sa potom zrodilo rozhodnutie reprezentovať Slovensko?
Prvým momentom bolo, že mám slovenskú manželku a zároveň Slovensko nemá žiadneho profesionálneho golfistu, ktorý by reprezentoval krajinu na svetovej úrovni. Vnímam to ako špeciálnu príležitosť aj pre mladých golfistov, ktorí by tak mohli získať väčšiu motiváciu.

Ako sa vám páči naša krajina?
Je nádherná a veľmi sa mi páči. Slovensko ma veľmi očarilo. Som tu asi piaty raz a vždy sa sem teším.

Víťazi túry Slovak Mercedes Trophy Tour minulý rok vyhrali aj svetové finále World Final. Vieme, že sa aktívne ako hráč zúčastníte aj septembrového finále Slovak Mercedes Trophy Tour v Stegersbachu. Čo poradíte slovenským hráčom, aby sa im podarilo obhájiť titul?
Golf so sebou prináša mnoho športových výziev. Niekedy vôbec nezáleží na tom, ako dobre hráte. Často potrebujete jednoducho iba šťastie. Šťastie je neoddeliteľnou súčasťou hry. Pokiaľ však hráte dobrý, konzistentný golf, obmedzíte chyby a využijete všetky príležitosti, ktoré sa vám naskytnú, máte veľkú šancu na výhru. A to poradím aj slovenským hráčom, ktorí pôjdu na finálový turnaj.

Hrali ste už na slovenských golfových ihriskách?
Áno, hral som na dvoch ihriskách. Bolo to v Hrubej Borši a v klube Penati v Šajdíkových Humenciach. Najmä Borša sa mi veľmi páčila. Hral som tam aj teraz v rámci prípravy na British Open. Je to dobré a primerane náročné ihrisko a naplno som si ho užil. Viem však, že na Slovensku je mnoho ďalších zaujímavých ihrísk. Takže mám čo objavovať.

Vašou ambíciou je prispieť k rozvoju golfu na Slovensku. Čo bude podľa vás najlepším spôsobom, ako tento šport spopularizovať?
Medzi prvými krokmi bolo založenie nadácie. Chceme vyvolať záujem medzi mladými golfistami a vytvoriť motivačné konkurenčné prostredie. Následne chceme mladých hráčov podporovať, možno aj prostredníctvom priamej finančnej podpory. Chceme sa zamerať na organizáciu turnajov, poskytovanie štipendií pre talentovaných hráčov, aby sa mohli zúčastňovať na turnajoch a podobne. Predovšetkým treba vytvoriť záujem a príležitosti, aby sa mohli najmä mladí hráči a juniori ukázať a hrať čo najviac.

Čo si myslíte o slovenských golfistoch? Vidíte medzi nimi niekoho, kto by časom mohol dosiahnuť profesionálnu úroveň?
Pokiaľ viem, tak Slovensko má mnoho mimoriadne úspešných športovcov — hokejistov, lyžiarov, tenistov, cyklistov. No zatiaľ nikto neprerazil v golfe, pretože golf nie je na Slovensku ešte takým významným športom. Preto chcem vytvoriť prostredie, ktoré bude golfu priať. Pokiaľ máte deti, ktoré sa mu budú naplno venovať, tak určite bude potenciál, aby niekto z nich nakoniec prerazil aj na profesionálnej úrovni.

Čo by teda mali nádejní slovenskí golfisti robiť, aby sa dostali na profesionálnu úroveň a dosiahli aspoň vaše výsledky?
Musia veľa trénovať, hrať čo najviac v konkurenčnom prostredí, lebo to je najlepší spôsob rastu. Čím viac turnajov budú hrať, o to viac sa budú posúvať, lebo iba tak sa dostanú k riešeniu nových situácií. Je to výzva, ako využiť všetky možnosti, ktoré sa naskytnú.

Vďaka vám a vašim výsledkom sa golf vo väčšej miere dostal aj do slovenských médií. Cítite tento záujem slovenských médií aj vy osobne?
Jednoznačne môžem povedať, že sa zvýšil záujem o golf. Minulý rok som to pocítil a boli to veľmi zaujímavé zážitky. Teraz z toho treba vyťažiť a osloviť spoločnosti, ktoré by intenzívnejšie podporili golf a spolupracovali s nami.

Po návrate golfu do programu Olympijských hier v Rio de Janeiro, bude budúcoročná Olympiáda v Tokiu druhou príležitosťou pre golfistov. Môžeme sa pripraviť na to, aby sme vám fandili ako členovi slovenského tímu?
Vzhľadom na to, že moje rebríčkové umiestnenie sa vylepšuje, stúpajú aj šance na účasť v Tokiu. Samozrejme, aj ja by som bol rád, ak by som sa mohol zúčastniť Olympiády a reprezentovať Slovensko. Na to však musím aj naďalej hrať aspoň tak dobre ako teraz. Cítim však, že moja hra sa zlepšuje a dosahujem lepšie výsledky ako v predchádzajúcich rokoch. Navyše Japonci sú zbláznení do golfu a vo veľkom sa mu venujú. Takže môžeme očakávať, že v Tokiu bude krásny a veľmi dobre pripravený turnaj.

Prečítajte si aj

Back to top button